2004-11-22
姑仔生日, 奶奶請客, 去了姑仔推介的"京"居酒屋. 一坐下先來Calpis酒、梅酒soda、炸軟殼蟹、炸獅子狗芝士作前菜. 炸獅子狗芝士可能香港只得呢度有, 姑仔去日本時食一條300yen, 呢度收$58兩條係就係貴好多, 但佢又真係炸得好好味, 而且只此一家, 冇辦法.另order蟹子沙律, 生碎吞拿魚飯, 蒸蛋, 炸豬扒蛋飯, 牛油果蟹子春卷. 蟹子沙律是即製, 是食店中食過最合格, 卻不及我們自製的美味. 生碎吞拿魚飯普通, 不夠長蔥, 令我對此店其他壽司及刺身一概失去興趣.蒸蛋略老. 牛油果蟹子春卷是越式春卷製法, 不用炸, 合keep fit女士食.炸豬扒蛋飯(日文讀音是"ka-tsu當")是重頭戲, 姑仔每次必order. 分量與味道剛好, 不太油, 夠熱辣又唔鹹, 味道帶少許mirin的甜, 用上黑豚肉做豬扒, 收$80一d都唔過分. 味道與我在涉谷誤打誤撞走入的一家家庭式"當"店一樣, 好懷念~~反正消費與和民差不多, 下次在尖沙咀又多一個晚飯好選擇. (星期六及日全單10% off )