餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2020-01-22 364 浏览
天氣涼返少少就好想打邊爐,今次就揀左九龍城既黃店海鮮蒸氣火鍋💛九龍城區不嬲都深藍,平時都唔知食咩好,難得有黃店當然要黎支持!❤️😍餐廳設有多款海鮮套餐可供選擇,分別係精選,尊貴,至尊,同刁鑽套餐。越黎越高級,價錢會越高,海鮮款式亦越多。我地揀左個尊貴海鮮套餐,總共有十款海鮮,5折後只係每位$399咋😃奄仔蟹全個套餐最有正,店內招牌!呢隻奄仔蟹雖然外表樣衰,蟹膏好似中毒咁。侍應介紹返綠色係因為呢隻蟹主要食素,食得海草多所以蟹膏都綠左😂呢種蟹蟹反而少見呀。比起一般金黃色的蟹膏,綠色呢款味道多了點苦澀,不過苦得黎還可以接受。侍應介紹,如果見到全素的蟹蟹,蟹膏更會係黑色的😮長知識了野生大瀨尿蝦瀨尿蝦用左冷盤形式上菜,侍應介紹係因為瀨尿蝦會因為受驚過度就會「瀨尿」,瀨尿蝦就會流失水份,所以餐廳一入貨就會先蒸熟大大隻既瀨尿蝦,再以冷盤上菜。上菜是已經剪開左殼,見到滿滿結實既瀨尿蝦肉😋😋大滿足🥰澳洲龍蝦龍蝦肉彈牙,金黃色的蝦膏,入口味道濃郁👍肉質新鮮,我咁手殘都好客易碌殼。台灣鮑魚鮑魚十分厚肉,肉質唔會太硬崩崩,可以一口咬到底。加上鮑魚一早清潔得好乾淨,連個膽囊都清好,咁食落既方便又唔會有苦澀。越南大

奄仔蟹

野生大瀨尿蝦
上菜是已經剪開左殼,見到滿滿結實既瀨尿蝦肉😋😋大滿足🥰

澳洲龍蝦

台灣鮑魚

越南大虎蝦
食蝦最忌肉質散。今次大虎蝦除左肉質彈牙之外,蝦頭仲有唔少膏,可以一啖啜曬佢☺️

深海龍躉片
紐西蘭刀貝蚌
刀貝蚌比較少食,但確實有驚喜。唔好睇佢好似蚌肉相比其他海鮮比較薄身,但蚌肉十分厚,食落很爽口,一啖咬落去仲有滿滿既汁滲透出來,十分鮮甜😋

蘇格蘭大蟶子
韓國慶南蠔
每款海鮮都咁鮮甜,好難講邊樣最好食😭加上服務態度一流,食每款海鮮都會先介紹一下。

有機蔬菜盤
全餐最local既食材,得佢係本地來源😂餐廳採用有機菜,普通蒸熟已經好甜😍好少食到咁清甜既蔬菜👍尤其愛粟米🌽

粥底火鍋
最後食埋粥底火鍋。蒸海鮮之前,侍應已經 將南瓜粒,薑片同放入鍋中。一路蒸海鮮的同時,吸收曬蒸海鮮的水😘因為冇落其他調味和鹽,所以味道清甜稍淡。另外有葱粒菜甫供應,我加左菜甫口感爽左之餘,味道更香👍

除左呢個套餐,我地加左碟醬爆牛丸,爆汁juicy非常正👍

椰汁燕窩
最後有糖水送😘係我最鍾意既椰汁呀!甜度適中,一絲絲燕窩碎,好warm又養顏🥰