2024-04-05
講到於香港可以屹立十五年的日式燒肉店,曾獲米其林指南推介的@WA-En係近年於港食過數一數二的日式燒肉,餐廳主推A4A5宮崎和牛,如一行幾人share叫多啲單點加拼盤已好夠食👐🏻- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ๑ 和牛拼盤7款 $998拼盤適合幾人一人一片share,咁就唔會太濟膩主打的宮崎和牛,由淺入深的油脂感去食就啱啦🫶🏻+ 4款宮崎和牛 - 上牛扒肉 (原味) (鹽汁) ⮕ 特上雪花牛扒肉 ⮕ 特上肩肉眼先有風味稍有不同的兩款的上牛扒肉,側重陣陣肉香,後若有鹽汁吊味會惹味些少; 雪花牛扒肉紋理均勻,油脂感含於口中長點慢慢滲出; 特上肩肉眼係真係邊食邊狂分泌口水! 甘香油脂感未咬已經感覺到,一人一塊已經滿足了🤍+ 2款澳洲和牛 ⮕ 橫隔膜+牛胃 放於盤中心少見的牛胃,需燒的時間較長,質感較韌要考牙力+ 特上牛舌棒條狀的牛舌比片狀有更多面積可以燒,每面輕手燒十幾秒夠曬,微微煙韌亦不失嫩感๑ 野菜拼盤 $98๑ 和牛溫泉蛋丼 $298不經意食牛都夠飽,但有少少飯share都係燒肉必備🍚依𠆤豐盛的丼飯包括半熟炙燒的和牛+爆汁三文魚籽 +
๑ 和牛拼盤7款 $998
拼盤適合幾人一人一片share,咁就唔會太濟膩
主打的宮崎和牛,由淺入深的油脂感去食就啱啦🫶🏻
+ 2款澳洲和牛 ⮕ 橫隔膜+牛胃
放於盤中心少見的牛胃,需燒的時間較長,質感較韌要考牙力
+ 特上牛舌棒
๑ 野菜拼盤 $98
๑ 和牛溫泉蛋丼 $298
不經意食牛都夠飽,但有少少飯share都係燒肉必備🍚依𠆤豐盛的丼飯包括半熟炙燒的和牛+爆汁三文魚籽 +鮮味的海膽,mix埋溫泉蛋絕對係味蕾的享受
๑ 炸迷你甜薯配雲呢拿雪糕 $78
๑ 食物質素: 3.9/5
๑ 回頭率️: 3.9/5
๑ CP值: 3.7/5
๑ 服務質素: 3.8/5
๑ 環境裝修: 3.8/5
📍 和宴 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓