2022-09-21 357 浏览
近期流行飲食大放縱.   同朋友去了多次日式 Omakase.   今晚改了目標, 去銅鑼灣皇冠假日酒店1樓,  Marble.   法式加日式餐廳, 想吃得更特別.餐廳有情調, 燈光都幾暗, 裝璜富法式及日式氣派.大家看看 I-pad 餐牌推介,  宮崎縣的尾崎和牛, 海產類好吸引.  開放式廚房, 有多位廚師坐陣.   今晚近距離同廚師來個互動的晚餐, 感覺好興奮. 正期待第一道食物, 餐廳好有心思,  送上 新西蘭    KoKo  Sauvignon blanc,  有檸檬百里香嘅香氣,  絕對係好酒.  大家要先碰杯.前菜送上,  係 天婦羅紫蘇葉配日本海膽, 法國魚子醬.食材名貴, 擺設靚.   天婦羅紫蘇葉炸得好香脆, 沒有油膩感.   金黃色嘅北海道海膽, 配法國魚子醬, 真正法式同日式嘅優質組合. 海膽一如既往都係入口即溶帶點甜味, 夾入鹹鮮味魚子醬, 一齊衝擊好大, 口感出奇的好. 第一道菜刺身, 牡丹蝦/赤鯥魚。設計好特別,   廚師做了一個乾冰嘅仙境效果, 感覺有法式嘅浪漫. 刺身好新鮮,   牡丹蝦 黏性極高, 細綿帶爽, 蝦味濃厚.  赤鯥魚    比較稀有
餐廳有情調, 燈光都幾暗, 裝璜富法式及日式氣派.
正期待第一道食物,
 絕對係好酒.  大家要先碰杯.
前菜送上,  係 天婦羅紫蘇葉配日本海膽, 法國魚子醬.
第一道菜刺身牡丹蝦/赤鯥魚。
赤鯥魚    比較稀有的深海魚, 油份特別豐富. 經過火炙後迫出豐富的油脂, 食落好軟滑, 魚味香濃.
接著是 松葉蟹.   師傅好有心思做了個蟹醋啫喱.
蟹醋啫喱配上滑滑松葉蟹肉, 一絲絲,  越食越愛.
日本杜蠣配 羽衣甘藍.    帶 fusion 法日式食品.   好精緻.
羽衣甘藍口感清新.   日本杜蠣用上廣島蠔, 先經烤熟, 令蠔身唔會縮細.  蠔味濃又加上蒜蓉調味,  口感不錯.
時令秋刀魚.   廚師特別用炭爐燒烤原條秋刀魚.
 魚皮香脆, 魚肉有炭香味.   唯一美中不足係秋刀魚比較多骨. 食時真要小心.
宮崎牛三文治,  Miyazaki Beef Sandwich.  賣相好吸引, 非常之邪惡.  牛柳大約五成熟, 有好多肉汁.
三文治飽烤得脆口,   牛柳外層也炸至香脆, 牛味濃郁, 充滿油香味, 每一啖都係幸福嘅感覺, 入口即溶.
Marble 係全港唯一供應宮崎縣尾崎和牛的專門店, 果然冇黎錯.
主食:  宮崎縣尾崎和牛,  Ozaki Beef Steak.  配上靑森縣蒜頭片.
尾崎和牛厚切, 脂肪均勻, 有牛肉味, 香口得來入口即溶,  非常到位, 同一般鐵板燒冇得比.
最後另一個主食,  西班牙紅蝦意粉.   紅蝦一定要啱季節同係西餐廳才有.   西班牙紅蝦好有霸氣, 蝦夠大隻, 肉質好而爽口.
意大利天使麵炒得好香,  麵條煙韌, 有咬口, 蒜香味突出,  用上橄欖油來烹調, 清新又健康.
餐後果品:   山梨縣水蜜桃,靜岡縣蜜
時令人氣水果, 山梨縣水蜜桃, 品質特別高, 清甜又軟綿, 一試難忘.
靜岡縣蜜瓜, 溫室栽培, 最高級青肉蜜瓜, 以清甜取勝.  好回味.
Marble  系法式同日式混合體餐廳, 食物優質, 組合卓越, 廚師廚藝高水準.   值得再來.
$2068 (晚餐)