餐厅: 蛇王芬
资讯:

2022-09-01 139 浏览
大部份人都係喺秋冬兩季先去食蛇進補,筆者當然亦唔例外,不過有時心癮起,就算天時暑熱,都會去屋企附近嗰間蛇王店整番碗,解一解饞。提到最出名嘅蛇羹店,「蛇王芬」必定榜上有名。今日有去咗中環辦事,有人心血來潮,突然話想食蛇羹,「蛇王芬」自然係不二之選。餐廳喺中環屹立多年, 由街邊檔做到變成老字號, 所以舖頭入面都保留咗唔少舊日嘅痕跡,對老主顧來說格外親切。店舖主打蛇羹同小菜,另外亦有不少合時燉湯供應。我哋點咗蛇羹 ($140)、臘味糯米飯 ($150),另外再加咗碟豉油王炒麵 ($70) 同 蒜茸椒絲炒 A 菜 ($85)。蛇羹真材實料,內有蛇肉、雞絲、冬菇、木耳、果皮、薑絲和花膠等,材料切得十分幼細,令蛇羹入口更為豐富,每一啖都食到唔同材料嘅味道,加上面頭嘅薄脆同薄荷葉,勁足料,啖啖都係精華。另外碗臘味糯米飯亦係水準之作,飯粒分明,但又帶點黏糯口感。臘腸膶腸亦下得很慷慨,前者三分肥七分瘦,吃起來煙韌有嚼勁,而鴨膶腸亦非常美味,入口滲出陣陣肝膶香,配上飯面嘅蔥粒,令口感和味道錦上添花!豉油王炒麵製作雖然簡單,但要煮得出色,並唔容易,不過呢碟嘅質素真係唔錯。麵條炒得夠乾身,食落完全沒有油淋淋嘅
豉油王炒麵製作雖然簡單,但要煮得出色,並唔容易,不過呢碟嘅質素真係唔錯。麵條炒得夠乾身,食落完全沒有油淋淋嘅感覺,十分香口,正。
最後食返碟菜作結,油麥菜翠綠爽甜,配上蒜茸椒絲,味道好夾。聽聞餐廳最近喺沙田開咗 young line,主打新潮粵菜,等遲啲約齊腳,一定會過去試下。