2019-12-15
之前有看過幾篇關於這間餐廳的報導, 對他嘅最有印象就為用心小館同埋愛心自家製作餃子。是晚同家姐來吃, 本來想試幾樣菜式加餃子, 不過原來餐廳晚市主打火鍋, 有兩款推介湯底分別是白雞湯同埋麻辣蕃茄雜菌湯。火鍋配料也豐富, 於是我地急急轉軑,改吃火鍋。我同家姐都鍾意濃味野, 所以我地揀左麻辣蕃茄湯底。火鍋配料方面, 店家推介牛肩肉, 肥瘦適中, 肉質軟熟。另外點了一份花枝丸, 當然也不少得自家包製餃子拼盤啦。蕃茄湯底很濃郁,加了雜菌,非常香。此時店家奉上一碟封門柳, 是service, 每枱都有。封門柳肉質就較結實,有咬勁。牛肩肉登場, 一看就知新鮮, 紋理清晰半肥瘦,入口香軟。花枝丸很大粒, 不過一份只有三粒, 食完要encore🤭。花枝丸非常結實, 堅有大大粒花枝粒係入面。餃子拼盤有三款餃子, 有牛肝菌餡啦、芝士豚肉啦,全部都係我鍾意食嘅餡料, 而且因為新鮮自己包所有特別實在好味。原本諗住好似好少野咁一定要大encore, 但原來食落都幾飽喎。於是我地就留番吃甜品咯。
我同家姐都鍾意濃味野, 所以我地揀左麻辣蕃茄湯底。
牛肩肉登場, 一看就知新鮮, 紋理清晰半肥瘦,入口香軟。