想食飯有D新意思,不妨去銅鑼灣V Point內嘅「Meta Stages 十八夢」,呢間法日料理餐廳好特別,結合藝術與音樂,每晚都有唔同嘅表演,除咗Live music之外,有時仲會有話劇、變裝皇后表演等唔同藝術活動,可以一邊欣賞表演,一邊享用美食,又可以支持一下本土藝術表演者,係一個非常新奇有趣嘅體驗!呢晚我哋揀咗「情人之樂章」嘅表演項目,表演7pm開始,我哋早咗少少喺門口等,時間一到,職員就會打開簾幕迎接入內。原來餐廳佔地甚廣,設有專業音響設備及無敵大舞台,食客可以坐喺絲絨沙發上,正面面對舞台,猶如坐喺百老匯劇場嘅包廂當中。先介紹下食物:Scallop Tartare ($198)帶子他他用柚子山葵油醋醃過,清新開胃,面頭放上慷慨嘅三文魚子及黑魚子,增添鮮味!烤鱈魚脆片都好香脆,以食用花作裝飾,賣相精緻。Crab Cocktail Toasts($158)呢個頭盤好浮誇,蟹肉慕斯上鋪上滿滿嘅黑魚子,放上香脆嘅多士上,一啖食到蟹肉嘅鮮味、黑魚子嘅爽脆及多士嘅脆口,口感豐富!Wagyu Beef Cheek($288)和牛面頰炆得好腍,入口鬆化,值得推薦!Halibut Fillet

先介紹下食物:
Scallop Tartare ($198)

Crab Cocktail Toasts($158)

Wagyu Beef Cheek($288)
和牛面頰炆得好腍,入口鬆化,值得推薦!

Halibut Fillet Spaghetti($208)
比目魚柳肉質嫩滑,炒意粉比較港式。

是晚嘅表演「情人之樂章」係情歌live band show,有色士風、keyboard同唱歌,氣氛好好。