2023-11-30
莆田一年四季不同時令都有自己獨特嘅時令美食節,依家是食大閘蟹嘅時令,我哋又黎莆田嚐鮮。尖沙咀分店裝修超級靚,感覺很氣派典雅,大卡位又坐得舒服。前菜好開胃。足五兩大閘蟹夠新鮮,HKD168公,HKD118母,好抵食!餐廳提供埋食蟹工具同埋蟹醋,要記得取出食蟹心、腮、腸、胃。蟹肉肥美,勁多蟹膏!入口質感順滑又鮮甜。沾上蟹醋,味道一流!莆田名菜百秒黃花魚,砂鍋呈上保持咗溫度,而且份量十足,魚肉肉質鮮甜,不過要小心魚骨。酥炒芋心芋芯厚切,表面有糖霜,入口甜蜜酥脆,芋頭味好核突。脆皮蒜香雞(半隻)半隻已經好大份,食落啖啖肉,雞肉肉質保持鮮嫩,雞皮就金黃酥脆,配有炸蒜,令雞肉更香口惹味。金湯浸時蔬今日係菜苗,好鐘意呢道菜,佢個咸蛋黃雞湯底實在系煮乜菜都咁好味,勁濃郁既咸蛋黃湯咸香十足,菜苗嫩口,入口非常順滑。桂花陳皮燉雪梨最近有啲咳,而且秋燥食呢個甜品就岩晒啦,桂花味清香突出,陳皮燉雪梨口感綿蜜絲滑無渣,甜蜜又潤喉。店鋪: 莆田 (港威商場)地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
尖沙咀分店裝修超級靚,感覺很氣派典雅,大卡位又坐得舒服。
前菜好開胃。
芋芯厚切,表面有糖霜,入口甜蜜酥脆,芋頭味好核突。
脆皮蒜香雞(半隻)
金湯浸時蔬
桂花陳皮燉雪梨
店鋪: 莆田 (港威商場)