2014-06-12 4059 浏览
星期六的晚上, 外父大人话想食”盐焗鸡”太座随即想到”泉章居”! 老牌客家饭店, 当晚叫了半只$138, 鸡是黄油鸡, 沾鸡的酱有:沙姜粉酱 & 另一个是辣酱,唔知点解现在觉得个沙姜粉酱内的味粉很出, 而辣酱可以食但始终自已并不太嗜辣, 二人餐的两个餐汤的汤料较奇怪, 有猪脚之外重有咸猪肉, 唔通客家人兴用咸猪肉煲汤? 另外两个𩠌分别是:南乳斋煲, 色好怪味就系南乳味嘅, 但似乎收汁收得唔系咁干身, 用料颜色配搭不够美观, 欠缺一个橙红色-甘荀! 中式牛柳则是完完全全港式嘅中式牛柳, 牛肉早已面目全非, 不过个汁够橙红色同时颇多洋葱丝, 甜丝丝献汁嘅味道补番失去嘅牛肉味, 小食方面叫了冻猪耳丝, 猪耳丝可以叫”爽脆”嘅,不知道这里做的”盐焗鸡”是否最传统的味道但就感觉个酱嘅味道真的很霸道,而这店的上菜速度以中菜餐厅来说真的很快, 可以直迫”大X乐”
2014-06-07
等候时间
5 分钟 (堂食)