2018-09-15
見到新開張拉麵店,梗係要食下~ 我嚟到門口見到隻牛就好想笑 😂店面和式,貼滿自家重印日本有名電影海報,嗰種紙質令成個環境似昭和年代,好有趣,好有質感。氣氛又好。麵得兩款,極牛拉麵同白牛拉麵,睇完點單紙都唔知有咩分別,好彩侍應解釋話極牛係原味,白牛拉麵多左白松露,但都唔會蓋過原先牛味嘅。我都未食過,第一次嚟食,梗係食下原味先。整體組合嗌左呢D~等緊既時候見到枱面貼住D介紹,無聊咪睇下。大大粒字寫住「和王」。侍應見我咁有興趣就黎話我知,呢度係用A4至A5 牛上脾嘅和牛肉,仲喺熊本連屆三年得獎,所以叫和牛王,簡稱和王👑。湯底又用牛骨熬左廿粒鐘。麵製作過程真空處理,可以用少左鹼水,但依然非常彈牙。哇... 齋聽已經好勁。碗麵終於嚟,侍應哥千叮萬囑我要快D食左塊和牛刺身先 😂 但我豪氣蓋世,要請相機食先。相機一食完咪飲啖湯先囉 😲 充滿牛鮮味。然後即刻食塊和牛刺身。哇,塊和牛王兩啖入口即溶食晒啦... 🙈😆 成碗麵得一塊牛,可唔可以加多塊我食呀 😫 好好好食呀 🤤塊牛食左,好彩仲有半隻溏心蛋同好多配料跟麵。麵真係好彈牙,麵質非常好。鹼水味都係有嘅,但好少好少好少。其實我對鹼水敏感,食左會急性胃炎
我嚟到門口見到隻牛就好想笑 😂
整體組合嗌左呢D~
成碗麵得一塊牛,可唔可以加多塊我食呀 😫 好好好食呀 🤤
塊牛食左,好彩仲有半隻溏心蛋同好多配料跟麵。麵真係好彈牙,麵質非常好。鹼水味都係有嘅,但好少好少好少。其實我對鹼水敏感,食左會急性胃炎,嘔到七彩,所以只可以食直拉麵。曲形蛋拉麵從來嗌完只可以食到一、兩啖😅 但呢度我成碗食晒,食完咩事都無。好耶,終於可以食到碗彈牙又無乜鹼水嘅彈彈牙拉麵 🍜😋👏🏻👏🏻👏🏻🎉
仲飲波子氣水 😋 唔夠力開,叫侍應哥幫我開,哈哈
咁啱有其他客嗌火炙牛,坐bar枱嘅我就可以睇表演 😂
和牛王拉麵好矜貴,未必可以成日食,但如果有特別慶祝紀念開心事,一定要嚟,獎勵自己或祝賀朋友,開心開心 😋🐮