2018-03-27
今日媽媽去鰂漁涌上興趣班, 收工順路去接佢, 見到間食星馬菜既餐廳, 即刻掛住肉骨茶, 接左媽媽後就去左試下~店面裝修簡潔, 望落幾舒服同乾淨, 待應招呼我地坐低後就俾餐牌我地慢慢睇, 商量左一陣, 就諗好食乜..... 新加坡肉骨茶- 就因為佢先入黎, 一定要嗌, 胡椒味非常香, 啖湯飲落肉味好濃, 而火喉亦控制得好好啲肉唔會韌, 食肉骨茶好怕鞋口 麥皮蝦- 一碟4隻, 係用虎蝦黎整所以都幾大隻而且新鮮爽口, 食落甜甜地好啲似咸蛋黃魚皮既味道, 而蝦上灑左d麥皮, 放入口好香脆又有甜甜地既味道 新加坡炒貴刁- 同我平時食開既泰式炒貴刁好大分別, 貴刁配料有臘腸, 蛋花, 蝦同魚片等等, 加上特獨既調味料, 食落去醬油味好濃好惹味! 熱檸檬薏米水 &凍檸檬薏米水- 食新加坡菜當然要整返杯薏米水, 加埋檸檬, 既清新又清熱, 微甜的!