2024-03-10
一間個人非常喜歡嘅法國菜,節日慶祝首選✨呢次已經係三訪,水準依舊有驚喜!今期最新菜單「Taste of the Soul」就用咗中國八大菜系創作,十分佩服主廚嘅巧思,將中式同法式完美融合喺菜式裡面✨• Bread店家最Signature嘅蔥油麵包,食過幾次依然覺得驚艷!碟XO沙茶醬牛油絕對係精粹所在💖• L'amuse Bouche每次來訪都食到唔同嘅餐前小食,今晚呢個拖羅蓉多士帶少少微辣風味,幾開胃😋• Black Abalone將黑鮑魚及海參切成粒狀,以備長炭烤製,煙燻香氣非常突出,混合經油炸而成嘅海參薄片,口感好有趣!配上濃稠嘅鮑魚蔥汁更令整道菜嘅層次感提升✨• Eel與過往食到嘅鰻魚呈現完全截然不同嘅風格,爽彈鰻魚以上海名湯「醃篤鮮」入饌,增添鮮美。腐皮、檸檬果凍同竹筍三者能夠中和鰻魚嘅油分,味道平衡得好好🫶🏻• French Yellow Chicken採用雞胸部位口感不油膩之餘,肉質亦意外地軟嫩多汁!另一邊廂則是將雞脾肉配合麻辣汁所製作而成嘅法式凍雞肉批,酸酸辣辣得嚟卻唔會太重口味,帶出一份清新清爽嘅感覺😌• Lobster Ravioli 一吃便會愛上呢道龍蝦雲吞!靈魂在
• Bread
• L'amuse Bouche
• Black Abalone
• Eel
• French Yellow Chicken
• Lobster Ravioli
一吃便會愛上呢道龍蝦雲吞!靈魂在於那極致濃郁嘅龍蝦湯底,感覺真係用咗唔少龍蝦殼所熬製成出真材實料嘅味道!雲吞外皮厚薄適中,內餡為龍蝦肉、杞子與萵筍,再用上魚子醬同鵝肝泡沬點綴,精緻又好吃💖
• Lotus Mont Blanc
以往好怕蓮蓉嘅甜膩感,呢個蒙布朗做得唔太甜,反而食到蓮蓉本身嘅清香,完全改觀了!雪糕亦配合中式主題,是普洱茶口味🥰
• Earl Grey Madeleines
傳統法式甜品馬德蓮貝殼蛋糕,入口已經散發住濃郁伯爵茶香氣,外層烘烤得非常之脆😚