期待已久,不少食評家,youtuber, Blog....都盛讚文華high tea Scones的出色, 今日終於可以一試龍與鳳😝,(因為HSBC less 20%好抵) 佢唔派息😜,我係唔會幫佢賣廣告,不過真係有八折。要食景觀,請不用選東方文華,要揀新穎酒店更加唔會揀東方文華,而佢有是一份雍容華貴,有歷史韻味嘅典雅氣派。英式鬆餅- 微熱嘅餘溫, 外香內鬆軟,真係要彈牛油味略嫌不足,但係最好的是獨有嘅玫瑰花果醬,加上cotter cream兩溝,真係返唔到轉頭。第一層-三款三文治, 就西洋菜碎蛋就已經夠特別啦!中間嗰份唔好以為係cake其實係煙三文魚麥包都係三文治, 餅房師傅嘅心思,開頭仲以為做乜喊點同甜點擺埋一齊🤣。第二層- (中間)和牛西班牙腸卷,好有質感,可惜熱嘅會比較好食,又可能因為我們要食完鬆餅再食埋第一層鹹點,到我們食已經涼了,不知是否師傅想客人由淡到濃味食,所以有此安排有點兒可惜。第三層- 聞名已久嘅文華1963cheesecake,奉勸不要期望太高,自然大家就會覺得好好食😋中間嗰件,如果是朱古力控, 加埋中間焦糖心,應該一件係唔夠喉。呢個就有啲驚喜, 是為環保出一分力

真係返唔到轉頭。

呢個就有啲驚喜, 是為環保出一分力的一棵盆栽甜品,每枱Tea set就送一棵,文華就種一棵樹苗。 你見到嘅全部都食得,包括樹幹、樹葉、泥土、花盆。但塊板係唔食得嘅,當然匙羹都係唔得啦!
PS. 在我影相時不小心把樹葉弄掉,服務員見我拍照,交流知道之後, 我亦不好意思要求,他就主動為我們更換新的,這些就係真正嘅貼心服務,在客人想到之前,他已為你做到。要加分👍但忘記睇佢Name tag😊如果睇到多謝你!所以貼士是值得比。

十分滿分
形 9