2023-02-28 834 浏览
就快到生日月, 其實人大咗, 對於生日已經唔再同以往一樣咁著緊, 有人慶祝固然欣喜, 沒有的也淡淡然, 或許這就是長大的象徵, 或者也是老的象徵, 不過朋友總是對我好好, 會默默的為我安排慶生, 簡單但是開心的, 朋友話生日要食好D, 所以帶我黎食呢間連續幾年獲米之蓮推介的Omakase食lunch,我仲未研究到想食乜既時候,朋友就已經發辦話食佢地既Executive Omakase, 都啱既,一場黎到梗係要試吓佢地既Omakase啦~ <先付> 今次既前菜主打係毛蟹, 因為而家當造, 我梗係好開心啦, 因為我最鍾意食就係蟹~ 🥢蟹膏味噌豆腐配毛蟹蟹肉/高糖番茄配淡雪鹽/ 螢光魷魚天婦羅 將毛蟹蟹膏加上味噌再整成豆腐,口感細滑,蟹膏味道出眾,然後配埋毛蟹肉,一啖一口,先清後濃,成個口腔都係蟹味。 之後再吃中間的高糖番茄,清一清口腔,高糖番茄味道清甜,似生果多D,加埋淡雪鹽,更突顯個甜味。 螢光魷魚平時多數係食漬物,口味比較重,但今次就以天婦羅手法去處理,輕輕以天婦羅炸過的螢光魷魚,外脆內軟,雙重口感,幾特別😋 🥢北海道毛蟹 手拆北海道毛蟹肉,加埋蟹膏

<先付>

🥢北海道毛蟹
手拆北海道毛蟹肉,加埋蟹膏,微暖的蟹肉配埋蟹膏,香氣撲鼻,新鮮鮮甜,完全唔需要額外調味,蟹肉鮮味已經好足夠🤤

<旬>
四款刺身
🥢北九州長崎縣小長井真蠔
師傅準備咗係北九州䫀真蠔比我地食,配以辣椒蘿白蓉及柚子檸檬酸汁,加海葡萄,呢個時間既真蠔味道清新,口感清爽,配以清新的柚子檸檬汁好夾,與海葡萄的爽脆一齊食,增 加口感的層次。

🥢北九州博多銀鱈魚刺身
平時食銀雪魚都是以西京燒形式比較多,但今次新鮮的銀鱈魚以刺身形式,師傅以火炙形式去燒一燒魚皮,迫出銀鱈魚魚油香味,魚肉細滑,油脂豐腴卻不膩。簡單配以山葵,及醬油昆布漬提味,食落帶有紫菜香。

🥢藍鰭吞拿魚 (赤身)
今次食既係愛媛縣的大善吞拿魚,先吃赤身的位置,赤身脂肪較少,色澤紅潤,魚味濃郁,少筋,口感棉密。

🥢藍鰭吞拿魚大拖羅
之後便是較濃味的大拖羅,同樣是來自愛媛縣的大善藍鰭吞拿魚,位於腩位位置的大拖羅,色澤淡粉紅,油脂豐腴,師傅亦以火炙的手法去燒一燒大拖羅,將魚油脂迫出,味道更甘香,入口即溶。

<一品料理>
🥢甘鯛立鱗燒
餐廳的皇牌料理,將來自日本豐後水道的甘鯛連魚鱗一起炸,上枱時熱焫焫,魚鱗就好似薯片一樣咁脆,而魚肉則彈牙有口感。

<壽司四貫>
所有壽司飯都是赤醋飯,配合香港人的飲食口味,更加健康。
🥢松葉蟹壽司
🥢帆立貝壽司
配以檸檬岩鹽,提升帆立貝的鮮味,而貝柱就以火炙然後再掃上醬油,增加香味。
🥢金目鯛壽司
以火炙的方式處理,提升魚油香味,再配以柚子胡椒提鮮。
🥢牡丹蝦散壽司
將蝦頭的蝦膏挖出再用火燒至medium rare,蝦膏香味立即湧出來,配上爽口鮮甜的牡丹蝦,濃郁與清甜一次過品嚐。

<外加海膽>
餐廳出名海膽,不是一般的海膽,而是拍賣級別的海膽,一場黎到當然要試吓,海膽是另加的,不包括在set 內的~
🥢馬糞海膽
來自北海道根室馬糞海膽,配以手卷食,餐廳連配搭一起食的海苔都精挑細選,以配搭出最佳味道;呢隻海膽味道非常清甜純粹,好鮮美。

🥢馬糞海膽(第一拍賣,第2級別)
然後再試再高級一點的,就是第一拍賣市場第2級別的馬糞海膽,色澤較深邃鮮明,顏色勻一,而味道亦明顯較濃郁,尾段有清香餘韻,因為再高級D,所以師傅建議我地只直接食用,或者配以一小塊的海苔去品嚐,而我都覺得就咁食最正,味道食得再真確D,海膽的清甜餘韻一直留在口腔。

<蓋物>
最尾一道菜是魚湯,師傅細心地詢問是否需要加烏冬,雖然已經好飽,但覺得魚湯還是要配一點點的烏冬的。魚湯濃郁鮮甜,湯身濃厚,配以彈牙稻亭烏冬,食完成個人都暖笠笠🤤

<水菓子>
靜岡蜜瓜,清甜潤喉

<清酒>
食Omakase 梗係要配下清酒,因為唔熟,所以直接叫餐廳經理介紹,餐廳經理因應我地的口味,選了一支越乃雪椿純米大吟釀比我地,口感清爽,味道清純,唔太濃烈,好適合女士飲用,為這一餐Omakase 畫龍點睛🫶🏻

<Suprise>
因為朋友訂枱時有remark 是慶祝生日, 餐廳好Sweet 送上小小的大阪直送心太軟作生日蛋糕,朱古力味濃郁但唔太甜,啱晒我,多謝朋友的生日飯🫶🏻

不得不提餐廳的服務好好,除了細心為客人準備蛋糕外,亦解釋得好清楚,時刻留意客人既需要,為你添茶倒酒