2019-04-27 33 浏览
餐廳喺尖沙咀天文臺圍寶軒酒店1樓,一出𨋢已見到壁報板貼滿明星相。 餐廳雖然喺尖沙咀但位置較僻靜,而且仲有獨立房,睇嚟唔少明星都睇中呢度私隱度較高可以安心用餐。炎炎夏日食蒸海鮮,梗係要揀個清熱消暑嘅【翡翠海中寶套餐(每位$398)】。 店員先放入冬瓜盅,加入排骨、冬菇粒、火腿粒等配料,再倒入上湯。 煲住冬瓜湯嘅同時就開始蒸海鮮。首先係【黑松露蒸蛋】做前菜,蛋蒸熟後再喺面頭放上黑松露再蒸。 蒸出嚟非常滑溜,蛋香味十足,配埋黑松露味道更特別。【沙包蜆】每位三粒,大隻兼鮮味十足。【海中蝦】剝殻嗰陣feel到個殻好脆,真正新鮮,蝦肉勁爽甜。【花蟹】雪白蟹肉好鮮美,仲有啲蟹膏,啱晒鍾意食蟹嘅我哋。【大連鮑魚】上面鋪咗蟲草花,鮑魚爽彈,食落仲有少少回甘。【日本元貝】成個茶壺咁大隻,好誇張。 放咗少少辣椒、生熟蒜蓉去蒸,鮮味得嚟又夠惹味。食完蒸海鮮就飲冬瓜湯,冬瓜湯吸收咗海鮮嘅精華,飲落特別鮮味。 飲完湯就到火鍋時間。【美國桶蠔】手掌咁大隻嘅蠔,靚蠔絕新鮮,唔需要淥太耐就食啦,否則會縮水,好鮮甜。【西班牙黑毛豬腩片】淥完肉質仲保持嫩滑,肉味豐富。【手打四寶丸】手打丸粒粒彈牙,我鍾意蝦丸,蝦味濃郁。【時

【沙包蜆】每位三粒,大隻兼鮮味十足。

【花蟹】雪白蟹肉好鮮美,仲有啲蟹膏,啱晒鍾意食蟹嘅我哋。

【大連鮑魚】上面鋪咗蟲草花,鮑魚爽彈,食落仲有少少回甘。

【西班牙黑毛豬腩片】淥完肉質仲保持嫩滑,肉味豐富。
【手打四寶丸】手打丸粒粒彈牙,我鍾意蝦丸,蝦味濃郁。
【時菜】係黃芽白,大棵又甜美。

食完仲有紅豆沙,清熱解毒。

做得明星私竇,當然唔會得個名,呢度全部食材都好新鮮,仲有全程由店員蒸海鮮,坐喺度等食就得,好享受~