2023-01-01
先講總結:環境唔錯、服務好;食物賣相靚,適合打卡,但筆者光顧當日竟然搭配即棄餐具😰,失色不少;味道方面,普普通通,味覺享受冇視覺效果咁吸引。換句話說,睇落上品,食落中等,感覺就似欣賞明日花綺羅,成個人都好精緻、冇得挑剔,但埋牙時總係覺得唔夠實用。是次用膳「珍珠帶子菠菜忌廉意大利麵」 + 「法式貴族麵包」 + 薯條🍟 + 兩支飲品 = 盛惠$354。南豐紗廠食一餐都係差唔多價位。「珍珠帶子菠菜忌廉意大利麵」🍝:忌廉滑,但菠菜味不足,整體感覺好普通。如果要讚,係個意大利麵有返適當嘅韌度,唔似一般餐廳煮得太淋。「法式貴族麵包」:個樣真係冇得彈👍🏾!伴碟沙律個味調配得唔錯,濃淡適中。麵包相當鬆軟🍞。個(芒果+牛油果+帶子+金槍魚)餡俾人感覺都幾fresh。不過,上述評語係分開包還包、餡還餡食嘅感覺,如果麵包同餡料夾埋一齊食,筆者認為冇咁夾之餘,仲會影響整體發揮。點解咁講呢?第一,包皮太厚,麵包同餡料好難一啖食到入口,唔夾之處;第二,無論麵包定係餡料,味道都係偏淡味,所以一齊食嘅時候冇乜味蕾上嘅刺激,倒不如一啖麵包、一啖餡料分開食仲好味啲。吖!個薯條🍟,$28,再望望個賣相,唔怪得老麥生意好呀。
吖!個薯條🍟,$28,再望望個賣相,唔怪得老麥生意好呀。
法式貴族麵包
珍珠帶子菠菜忌廉意大利麵