去完日本,对明太子料理念念不忘,竟然比我揾到香港都有明太子料理专门店,仲要系福冈明太子名店 fukuya 既海外分店,御用日本大厨,明太子迷既我一定黎食 店铺环境简约,好有日式家庭餐厅既风味,明太子迷和日式爱好者必到!非常有创意同心思 明太子上汤蛋卷仔细会见到多块薄如纸既蛋层,蛋面上加上小许葱花,可见大厨非常用心,蛋香味劲浓郁,配合埋酱爆鲜味十足既明太子,口感非常丰富!必食 明太子汁鸡翼另一必食推介,鸡翼虽然是单骨细细件,但金黄色脆卜卜既皮,鸡肉滑嫩多汁,再配合淡淡既明太子汁,微微辣味,非常香口入味!食唔停口 ,必叫!(个人感觉有d似杜如风介绍日本果间鸡翼既口味)蜂蜜柠檬乳酸热饮,蜂蜜味劲重,甜甜的配合小小既乳酸味,感觉好润好健康 鱼干仔明太和风酱乌冬日式乌冬非常弹牙,混合埋鱼干仔既鱼香味同粒粒明太子既咸香味,整体感觉好清新好夹,但如果酱汁浓d会更好味!多士拼盘较为失望既一道小食,明太子多士味道唔够浓,比较单调!个人认为蒜香多士较为好食,好香蒜香味,但同出面既蒜容包味道差唔多!pancake 雪糕豆沙饼热辣辣,估唔到铜锣烧入面有夹心,甜甜地(似焦糖味?唔太肯定 ),加埋香浓奶味

非常有创意同心思
明太子鱼干和风酱乌冬
多士拼盘
多士拼盘
pancake 雪糕
),加埋香浓奶味既日本盐味雪糕,简直绝配!劲想食多碟
Pancake雪糕
服务员非常有礼貌,日本大厨亲自向客人打招呼,食物质素优,以地理位置和菜式黎讲,价钱算系平!
值得再去!!

P.S
店铺除左堂食,仲有好多唔同明太子既产品可以买,例如支装明太子酱,明太子上灌汤蛋卷,芳醇鱿鱼丝等等产品,全部日本直送!
爱好明太子既我更系食完再扫货

个人推介:芳醇鱿鱼丝
粒粒明太子痴满系鱿鱼丝上,每一口都会食到*卜卜*声
明太子既咸辣香味,再加埋鲜甜弹牙既鱿鱼丝,真系好食到唔停口!(份量多d就好

家居旅行零食必备!
鱿鱼丝
2016-05-16