2025-02-19 1668 浏览
位於旺角嘅「蕾」係一間日式餐廳+清酒吧,裝修風格有別於傳統居酒屋,走型格路線👍🏻餐廳提供多款串燒及日式料理,亦有清酒供應,適合三五知己摸酒杯底😎食物幾有水準,係旺角區一個唔錯嘅聚腳點✨前菜枝豆:外層有調味,豆子口感爽脆。梅子蕃茄:酸甜開胃,蕃茄新鮮之餘,梅味好濃,一咬就爆哂汁。✨串燒雞心:燒得入味,口感彈牙😛.豚肉生菜卷:豚肉油脂香與生菜爽脆平衡,配搭有創意😎可以減輕肉嘅油膩感.白鱔:外皮香脆,肉質嫩滑,調味恰到好處👍🏻.翠肉瓜:保持瓜嘅水分同爽脆口感,清甜解膩🤙🏻.杏鮑菇:燒得juicy,口感彈牙,菇味濃郁😁.燒飯圈:外脆內軟,米飯帶焦香,增加飽足感,配埋紫菜一流😌.雞胸軟骨:口感爽脆,燒得幾香口,chopchop聲😆.鹽燒手羽:外皮香脆,肉質嫩滑,鹽嘅份量控制得啱啱好,雞皮油脂香氣四溢🤩.煙肉荔枝串:配搭有創意,煙肉鹹香與荔枝清甜平衡,重點係荔枝好甜😍.自家制雞肉棒:口感紮實,雞肉味濃郁,用月見汁點綴,濃郁惹味🤪.雞頸肉:燒得香脆,膠原蛋白豐富,口感豐富😗.墨魚汁香腸:外觀獨特,超好味,好有驚喜,絕對值得嗌😋✨清酒赤武清酒:醇酒80%國產米, 入口順滑,米香好出,整體感覺好清爽🤭蕾

✨前菜
枝豆:外層有調味,豆子口感爽脆。

梅子蕃茄:酸甜開胃,蕃茄新鮮之餘,梅味好濃,一咬就爆哂汁。

✨串燒
雞心:燒得入味,口感彈牙😛
白鱔:外皮香脆,肉質嫩滑,調味恰到好處👍🏻
翠肉瓜:保持瓜嘅水分同爽脆口感,清甜解膩🤙🏻
杏鮑菇:燒得juicy,口感彈牙,菇味濃郁😁
燒飯圈:外脆內軟,米飯帶焦香,增加飽足感,配埋紫菜一流😌
雞胸軟骨:口感爽脆,燒得幾香口,chopchop聲😆
雞頸肉:燒得香脆,膠原蛋白豐富,口感豐富😗
墨魚汁香腸:外觀獨特,超好味,好有驚喜,絕對值得嗌😋

✨清酒

蕾嘅食物有水準,環境舒適,而且價錢合理😙喺旺角區嚟講係一個唔錯嘅選擇。無論係想食串燒、飲清酒、定係同朋友輕鬆聚餐,呢度都值得考慮。下次想搵個地方chill吓,我諗我都會再嚟!🫢
2025-02-17