2022-03-01
細細個好怕食魚,覺得魚肉又嚡又多骨好似好易啃死咁(蠢),但有人幫手去骨又有嫩滑魚肉食嘅話又唔區。加上一向對偏酸口味湯底或食材有少少上癮,酸菜魚簡直係一種完美配搭~❝冷鍋酸菜魚❞ ($208)❋留意翻食開譚仔5小辣嘅話嗌小辣應該係頂盡架啦,BB辣都夠做餐店會預先將魚肉烹調至最最嫩滑嘅程度,上枱後唔需要煲滾就可以享用。魚肉厚身啖啖肉又滑溜溜,份量兩個人食啱啱好,成盤魚只得一條魚骨!魚鮮味無被湯底蓋過,依然食得出魚肉本身味道。湯底飲落偏酸偏麻,辣味多在於後勁。酸菜﹑蒜頭﹑芽菜﹑金菇等配料全部足料又入味。鍋內有寬粉索湯汁,異常地Q彈。❝黑糖糍粑❞ ($45/大)一份大size嘅糍粑總共有10件,外脆內軟又煙煙韌韌,軟糯口感加上面頭少少黃豆粉,就咁食已經好幫到手解辣,沾少少黑糖漿係另一種飯後甜品風味。❝麻辣海蜇❞ ($45)食海蜇最怕汁料唔啱口味,依到嘅海蜇無過份使用麻油辣油,爽脆無腥味,麻辣汁料惹味偏辣(食開5小辣覺得有少少太辣),嗌碗白飯用佢黎餸飯啱哂~𓂃𓈒 𓂂𓏸 捌壹壹 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @811sichuancuisine 旺角奶路臣街33號地下F號舖港鐵旺角站E2出口,步行約5分鐘每日營業
❝黑糖糍粑❞ ($45/大)
❝麻辣海蜇❞ ($45)
旺角奶路臣街33號地下F號舖
港鐵旺角站E2出口,步行約5分鐘
每日營業 12:00 - 23:30
𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
疫情期間人流都有翻咁上下,個人認為某程度上反映食物質素水準一向不俗。餐店鋪面無咩別緻裝潢,但卡位數量頗多又闊落,坐得好舒服。
❋可經openrice訂座
𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃