2020-10-27 188 浏览
話說行開旺角個頭咁岩又想食西餐,有朋友推介左一間近油麻地嘅Bellevue Bar and Grill,係咁話高級得黎又性價比高。為食嘅我又點可以錯過呢~上到去侍應好有禮貌,仲俾左個落地窗枱俾我地~紅色枱布配低調淨色餐具,Sharp醒得黎又不失高級感~Lunch可以自選組合,主菜選擇都幾多。我就叫左餐湯甜品+慢煮八爪魚溫室青瓜伴黑醋汁+牛柳~餐包率先上陣,焗至乾身得黎又唔硬。牛油外形相當精緻,味道香濃牛油味帶少少鹹,滲埋入包身相當好食。跟住係是日餐湯——大蒜薯蓉湯。黑胡椒可以自己揀落唔落,個人就比較建議落嘅。湯身個texture冇薯蓉咁稠,比較綿身,但香濃風味毫不遜色。蒜味亦相當濃厚,加埋吸滿湯汁嘅麵包脆脆,口感更加豐富,整體配搭相當出色。跟住到慢煮八爪魚溫室青瓜伴黑醋汁。慢煮八爪魚有刺身般嘅鮮味而冇左個種滑潺潺嘅感覺,配上黑醋甜酸味及青瓜蔬果清新口味襯托,成道菜意外地開胃。餐飲係Latte,都係高級餐廳一貫做法糖漿另上。咖啡飲得出豆嘅品質幾好,濃烈又唔酸,奶味夠重,可以話係一杯幾夠質素嘅Latte。我最期待嘅主菜登場了~炭燒安格斯牛柳伴青胡椒汁(三成熟)。伴碟蔬果稍微烤過,風味十足。
上到去侍應好有禮貌,仲俾左個落地窗枱俾我地~

紅色枱布配低調淨色餐具,Sharp醒得黎又不失高級感~

我最期待嘅主菜登場了~炭燒安格斯牛柳伴青胡椒汁(三成熟)。
伴碟蔬果稍微烤過,風味十足。
牛柳一切開係完美嘅三成熟寶石紅,禁落去多汁冇血紅蛋白水。炭烤完嘅牛柳風味十足,香嫩又滋味。
配青胡椒汁多左一份鹹香,再加上黃芥茉刺激味蕾,叫人十分滿足~

最後係是日甜點——朱古力慕絲蛋糕。蛋糕整體甜度適中,慕絲部分香滑濃郁朱古力味,下面海綿蛋糕柔軟又帶少少彈性,一齊食非常夾。作為Ending可以話相當合適!

旺角不乏呢類型嘅西餐廳,但水準高又唔貴嘅就買少見少。呢間我絕對會俾Take 2!