2023-03-13
泰屋今晚去咗旺角食泰國菜,去咗726棟樓嘅2樓食,呢間泰國餐廳都算大,不過上到2樓個升降機大堂比較窄,輪椅轉彎入餐廳要小心,驚撞到門口兩個人仔,一入到餐廳店員就安排我坐近門口嘅位,一睇餐牌價錢都幾公道,喺旺角嘅泰國菜嚟講算性價比好高,好彩早食,臨走見餐廳8成滿,地下升降機大堂大排長龍等入!1.泰式沙嗲串燒(半打)$88(8/10)呢度泰式沙嗲串燒我揀咗牛同雞,每樣3串共6串,牛肉串唔韌,雞肉嫩滑,燒得啱啱好,而且沙嗲醬唔辣,但食到有粒粒花生,係花生醬味呀!正呀!👍👍😋2.冬蔭公鮮蝦湯(細)$88(8/10)呢度冬陰公鮮蝦湯雖然揀咗係細碗,但都算多,分到6個碗仔,酸酸辣辣好好飲, 不過我覺得酸多咗少少,辣就少咗少少,入面有好多菇菌、蕃茄同一隻大蝦,大蝦已經幫食客開咗邊,方便食客去食,諗得幾貼心!👍👍👍3.泰式珍寶拼盤$148(7/10)呢個泰式珍寶拼盤入面有蝦餅,魚餅,素春卷同雞中翼,每樣有4舊,份量好多!蝦餅入面嘅蝦膠比較實咗少少,蝦膠估計打得唔夠耐。魚餅好好食,好似係鯪魚肉加豆角粒。素春卷入面有薯仔蓉、雲耳絲、紅蘿蔔絲同粉絲,幾脆口,口感豐富。雞中翼係炸嘅,表面搽咗蜜糖,甜甜地炸得
1.泰式沙嗲串燒(半打)$88(8/10)
2.冬蔭公鮮蝦湯(細)$88(8/10)
3.泰式珍寶拼盤$148(7/10)
蝦餅入面嘅蝦膠比較實咗少少,蝦膠估計打得唔夠耐。魚餅好好食,好似係鯪魚肉加豆角粒。素春卷入面有薯仔蓉、雲耳絲、紅蘿蔔絲同粉絲,幾脆口,口感豐富。雞中翼係炸嘅,表面搽咗蜜糖,甜甜地炸得好脆口!😋😋😋
4.青咖喱鮮蝦炒飯$88(9/10)
呢個青咖喱鮮蝦炒飯炒到d飯粒粒分明,面上有3舊大蝦仁,大蝦仁好爽口,全晚最辣係呢個炒飯,但都係少少辣,我覺得唔夠辣,不過炒飯份量算多,起碼可以4人食,我哋食極都仲有,飽到捧住個肚走!🤣🤣🤣
2人總共價錢$454,有加一服務費!
個人口味總評分:8/10
地址:旺角彌敦道726號2樓
#泰屋 #泰國菜 #旺角美食 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong