2023-08-11 65 浏览
講起泰國菜,九龍城大把好選擇,但旺角又食邊間好?今次介紹間通菜街一間幾旺場又抵食嘅「阿來」。普通茶記式裝修唔好expect可以打卡,入面有幾張大圓檯坐十幾人,好啱多人gathering。Order咗個視覺效果最震撼嘅黃咖喱軟殼蟹法包,喺鬆軟麵包上加兩隻大軟殼蟹同黃咖喱,分量超勁,夠三四個人share!麵包熱熱地,雖然外皮唔係脆果隻,但係好吸充滿椰香嘅咖喱汁。而傳統嘅生菜肉碎包亦炒得好夠鑊氣,齊備泰式酸辣元素,個人認為可以再辣啲,同埋如果多幾塊生菜就好啦。辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯亦出色,炒飯粒粒分明,仲有好香辣椒膏同好多海鮮,係幾好食嘅炒飯。食國野必飲冰,叫咗三色椰汁冰,好夠消暑解渴。叫咗咁多野食,埋單都係三百幾蚊,感覺幾抵食,難怪閒日都咁旺場,餐廳兩層都坐滿晒,仲有幾檯都食蛋糕同朋友慶祝生日,氣氛相當熱鬧。

食國野必飲冰,叫咗三色椰汁冰,好夠消暑解渴。