2022-08-13 92 浏览
平時好鍾意食川菜,喺香港要搵到一間好食嘅川菜真係唔容易。今次就嚟到旺角呢一間叫做捌壹壹,除此之外喺銅鑼灣仲有另一間分店超方便。必食冷鍋酸菜魚🐠,冷鍋🥘嘅意思即係煮到啱啱好,會令到啲魚肉🐟鞋晒。黎到嘅時候已經聞到好香,食落啲魚肉真係好嫩口。咁我就叫咗小辣🌶,我本身唔係好食得辣,但都覺得可以再辣啲同埋酸啲嘅。除此之外,另外叫餸打邊爐🍲添,啲湯滾咗一陣之後,啲酸菜同埋辣椒嘅味道出晒嚟,辣度就變得啱啱好👍🏻。手切肥牛🥩(細),打邊爐方面就叫咗肥牛🐂,就咁煮30秒就得,牛肉都比較嫩口💓,油脂分布平衡,都好香牛肉味,一啖一件,兩個人細細碟都夠飽👅。飲品方面我就叫咗,杞子菊花蜜🌼同埋蜂蜜🐝柚子茶,兩杯都唔算太甜,解辣🌶唔錯。