2025-05-11
我同老公不嬲都好鐘意食Bingo and Cook,知道佢地開左新line,叫做The Jeju,係一間以岩石洞穴做主題嘅濟州韓式燒肉店🍖。聽到都覺得好有趣!等我同老公一齊去扮野人,係洞穴燒野食先🤣!一落完order,店員會立即上前菜,而且前菜比一般韓國餐廳有heart 好多,有醃蘿蔔、醬油章魚、生牛肉、沙律、麻油同肉醬!醬油章魚🐙係生醃嘅,口感非常柔軟,醬油甜甜地好開胃👍🏻!生牛肉口感軟腍同有牛肉味🐮!而麻油同肉醬就係俾你一陣燒肉嘅時間調味用。之後店員會送上調味盤,用岩鹽、Wasabi、芥末係碟到畫左個哈哈笑,見到都會心微笑左一下🤣🥩The Jeju Set B $376罈子五花肉 450g +炒飯/炸醬拉麵五花腩油花非常均勻,油脂豐富但唔一啲都唔膩,而且肉質非常軟腍😍!店員仲好細心咁幫我地燒到啲肉岩岩好,表面焦脆又保留住肉汁💦!之後可以點不同調味嚟食,非常滋味😋!最有趣係店鋪用左定製嘅火山石烤盤嚟燒肉🖤!真係好有原始人煮食嘅感覺!呢款火山石嘅天然孔隙可以均勻吸收油脂,烤肉時散發獨特礦物香氣,唔怪得啲五花燒完會咁好味👍🏻!叫燒肉會送一碟泡菜 杏鮑菇 蒜頭,店員仲會等燒到五花腩出油時加
🥩The Jeju Set B $376
罈子五花肉 450g +炒飯/炸醬拉麵
叫燒肉會送一碟泡菜 杏鮑菇 蒜頭,店員仲會等燒到五花腩出油時加入泡菜、杏鮑菇同蒜頭,等佢地可以吸收五花腩嘅香口油脂🐷!平時泡菜凍食就多,估唔到烤過嘅泡菜會加添一份脆口!而杏包菇一咬落去係爆晒汁,吸左油脂就更加香口!
🥚韓式芝土蒸蛋 +$68
韓式芝土蒸蛋蛋香味非常濃,未上枱離遠已經聞到!而且仲蒸到岩岩好,非常滑身!配上半溶嘅香濃芝士一齊食真係好滋味💯!
🧀年糕同芝士 +$40
三色年糕食得又有得玩,,烤完一面反轉烤時會脹起,會變成一個盒仔咁!而年糕就口感軟糯煙韌帶微甜。芝士🧀係非常香濃,烤完兩面做到焦脆嘅口感同更加香口!
🍹芒果奇異果沙冰 $48
芒果🥭味好出,而奇異果係一粒粒放係面俾你可以就咁食,微酸嘅奇異果🥝配芒果,酸酸甜甜好開胃!
📍 The Jeju
旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖