2021-07-13 37 浏览
朋友經常去食好嘢,今日終於有幸跟佢一齊黎食宮崎和牛!一步入餐廳,成個感覺好有氣派,主色以深棕色為主,並以水晶燈提高格調!師傅好親切咁問我哋有冇咩唔食,感覺成餐飯都好舒服,唔會有壓力!首先當然要叫返支sake先🤩我倆都係酒友!「松葉蟹魚籽醬 配 酥炸紫蘇葉」平時好怕紫蘇葉嘅味道,但炸左之後,其獨有嘅味道減輕左,反而更突顯到松葉蟹嘅鮮味。而魚籽醬更有提鮮效果😋😋「刺身:深海池魚 + 日本海膽」😋😋用左乾冰營造法式煙霧效果,好有視覺享受👍🏻日本海膽鮮甜細滑,令人再三回味。深海池魚鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,有齒頰留香嘅感覺!「日本炭燒鰻魚」❤️鰻魚燒得剛剛好,肉質爽彈細滑,而且有效咁鎖住水份,一啲都唔乾!塊皮仲非常脆😋😋「鹽焗海藻鮑魚」😍鮑魚肉質鮮嫩彈牙,入口夠腍滑。鋪上一層海藻,令鮑魚嘅鮮味更上一層樓!「宮崎和牛三文治」😋呢個和牛三文治係餐廳嘅signature!和牛用左吉到嘅效果微微煎香表面及鎖住肉汁,和牛肉質超級軟腍,亦富有肉香!一定要一啖食哂三層,三文治有助中和和牛嘅油脂感!果然係必食之選!「燒金目鯛」👍🏻👍🏻師傅連魚鱗一齊炸,令魚鱗奇脆無比,呢款魚嘅魚鱗係食得架!同時魚肉亦保持到嫩滑
朋友經常去食好嘢,今日終於有幸跟佢一齊黎食宮崎和牛!
首先當然要叫返支sake先🤩我倆都係酒友!
「松葉蟹魚籽醬 配 酥炸紫蘇葉」

刺身:深海池魚 + 日本海膽」😋😋
用左乾冰營造法式煙霧效果,好有視覺享受👍🏻
日本海膽鮮甜細滑,令人再三回味。
深海池魚鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,有齒頰留香嘅感覺!

「日本炭燒鰻魚」❤️

「鹽焗海藻鮑魚」😍

「宮崎和牛三文治」😋
呢個和牛三文治係餐廳嘅signature!
一定要一啖食哂三層,三文治有助中和和牛嘅油脂感!
果然係必食之選!

「燒金目鯛」👍🏻👍🏻
師傅連魚鱗一齊炸,令魚鱗奇脆無比,呢款魚嘅魚鱗係食得架!
同時魚肉亦保持到嫩滑彈牙口感。

「薄燒尾崎和牛」😋❤️
呢個食法同上一道嘅食法截然不同,薄燒更能食到油脂香,口感好軟滑,配埋米飯&溫泉蛋一齊食,簡直無得輸!

「尾崎和牛shabu shabu」😍
今次嘅食法有別於薄燒,味道變得更柔和。師傅輕輕地煮了一下,能夠保持到其鮮嫩口感!而牛骨湯亦係重點🤩熬製左超過10個鐘,所以湯底特別濃郁。

最後食埋水果甜品就非常完滿!