2023-04-10
╹ 𝙃𝙄𝙆𝘼𝙍𝙄 - 荃灣 Tsuen Wan╹#tori荃灣ʅHikari係一間好cozy嘅cafe☕️裝修偏日系文青風 適合假日享受小休~🎐食得多港女cafe嘅食物 間唔中都會有啲生厭但Hikari嘅食物係出乎意料地高質😳款式亦比起坊間cafe較特別、有新意🫶🏻ʅ🦀北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138) (9/10分)Gnocchi係我意粉類中嘅大愛🥹口感煙靭 而保持到薯仔、麵粉軟柔嘅口感🥔喺香港cafe真係比較少見 因為食材較難保存🥲忌廉汁夠濃郁 松葉蟹新鮮多汁~呢個大推呀👌🏼!🐚北海道帆立貝白松露意大利飯 ($148) (8/10分)白松露味好濃~飯入面有洋蔥粒、蘆筍 都係我好鍾意嘅蔬果🤓重點係 有3大舊完整嘅帆立貝🥹煮得唔會過熟 仲保持到鮮甜彈牙🙌🏼🍗水牛城炸雞翼 ($68) (9/10分)熱辣辣即炸、外脆內juicy嘅雞翼 可遇不可求😭水牛城醬係另外上 味道似tabasco+檸檬汁個人覺得唔算好辣😙初雪窩夫 ($88) (7.5/10分)芝士奶蓋略帶鹹味 令waffle整體冇咁膩特愛佢嘅伯爵白朱古力醬🍵伯爵茶味好突出🥰ʅvewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)ʅ📍HIK
#tori荃灣
Hikari係一間好cozy嘅cafe☕️
裝修偏日系文青風 適合假日享受小休~🎐
食得多港女cafe嘅食物 間唔中都會有啲生厭
但Hikari嘅食物係出乎意料地高質😳
款式亦比起坊間cafe較特別、有新意🫶🏻
🦀北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉
($138) (9/10分)
Gnocchi係我意粉類中嘅大愛🥹
口感煙靭 而保持到薯仔、麵粉軟柔嘅口感🥔
喺香港cafe真係比較少見 因為食材較難保存🥲
忌廉汁夠濃郁 松葉蟹新鮮多汁~
呢個大推呀👌🏼!
🐚北海道帆立貝白松露意大利飯 ($148) (8/10分)
白松露味好濃~
飯入面有洋蔥粒、蘆筍 都係我好鍾意嘅蔬果🤓
重點係 有3大舊完整嘅帆立貝🥹
煮得唔會過熟 仲保持到鮮甜彈牙🙌🏼
🍗水牛城炸雞翼 ($68) (9/10分)
熱辣辣即炸、外脆內juicy嘅雞翼 可遇不可求😭
水牛城醬係另外上 味道似tabasco+檸檬汁
個人覺得唔算好辣😙
初雪窩夫 ($88) (7.5/10分)
芝士奶蓋略帶鹹味 令waffle整體冇咁膩
特愛佢嘅伯爵白朱古力醬🍵
伯爵茶味好突出🥰
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)
📍HIKARI
荃灣大壩街21號地舖
ʅ
#hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkiger #hkcafe #foodie #打卡 #香港美食 #香港美食地圖 #九龍美食#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #hikari