2023-12-15
高級日本鐵板料理店“ENISHI”,此店由日本籍主廚主理,既可廚師發辦,亦有限定菜單。菜單設計會融入日中西料理,同時注入故鄉新瀉県菜式元素,加上選用高質食材。朋友上次跟Big boss食過後,一試難忙。佢知鐘意食鐵板燒,今日專登帶我去“ENISHI”試下😀。店舖裝修富日式風格,時尚、簡約、整潔。設有2或4人枱及吧檯,我當然要坐吧檯😁,一邊享受食物,一邊欣賞主厨的高超廚技。OKINAWA Special Lunch Set $588/每位沖繩縣期間限定菜單A Glass of Shikuwasa (Okinawa citrus depressa) Soda沖繩香檸味道清香,清新中帶淡淡的甜酸味,加入梳打後,感覺零舍冰涼清爽,越飲越想飲。OKINAWA Mozuku 擺盤非常精美,沖繩水雲酸爽,蕃茄清甜,秋葵爽脆微甜,三種食材互相配合,酸酸甜甜,相當醒胃😋。Seasonal Salad 新鮮的車厘茄、西蘭花、沙律菜及日本白蘿蔔,混合香濃的芝麻沙律醬,味道清新又醒胃。OKINAWA Kuruma Prawn Shabu Shabu沖繩車海佬,頭部炸至酥脆香口,蝦身鮮嫩爽口又彈牙。下層鮮淮山蓉
沖繩縣期間限定菜單
OKINAWA Mozuku
Seasonal Salad
沖繩車海佬,頭部炸至酥脆香口,蝦身鮮嫩爽口又彈牙。下層鮮淮山蓉用上湯煮過,味道鮮香清甜,加點wasabi又意想不到地提升食味,🤩。
Wagyu Hime Beef Tender
素菜表面煎至焦香,翠玉瓜清甜juicy ,薯仔表面香口內層粉綿軟滑,茄子同樣香口多汁。
和牛5成熟度剛好👍,牛柳質感軟腍juicy,牛味香濃油脂味重,可點配海鹽、wasab或炸蒜片一齊食,味道更加豐富🥰,零舍好食。
Wagyu Garlic Fried Rice
飯炒得粒粒分明,熱辣辣又非常軟熟,牛柳粒大大粒份量又多,每食一啖都是滿滿牛肉香味😍。
Homemade ice-cream
自家製雪糕有兩款,我選擇了蜜糖牛奶,口感非常幼滑,表面灑上開心果碎,味道又香又甜,好好味😍。
食完午餐後,感覺非常滿足,無論食材、食味、服務以至環境都是用心之作,真係令人一試難忙👍。