❀ Mel Pot #紅磡❀❗️日本過江龍茶控必試 獨特蕨餅奶茶❗️——————————————————超開心日本茶飲甜品店「Mel Pot」最近登陸紅磡,終於可以係屋企附近都飲到日本茶嘅味道!主打招牌蕨餅茶及布甸🍮,仲有刨冰🍧同各款日本甜點🍡今次試咗佢哋最新推出「焙之戀人」同埋焙茶刨冰,箇中清幽香澀嘅味道真係好正 (自己覺得比cafe hachiko 更有驚喜).餐廳主要為外賣店,內裏有三至四個站立位,唔算太大。佢哋嘅靈感來自於台式奶茶,但將珍珠換上蕨餅,用上日本抹茶、焙茶🍵。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 焙茶刨冰🍧$42超巨型,好抵食。一大堆細碎嘅冰加上清香嘅焙茶,冰未薄到完全入口即溶,但唔會太粗太重冰感😚。表面加上輕盈嘅焙茶忌廉,令到刨冰更rich更creamy🥰相信如果係用牛奶冰會更Perfect!底下配上香脆粟米片,增添口感!如果想有多啲配料,例如蕨餅、白玉、紅豆等等仲可以加錢要佢哋嘅豪華級別,都只係$16。味道: 4.2/5 性價比: 4/5.☞ 蕨餅茶plus 焙之戀人🍹$42 (M)呢杯嘢飲更有驚喜🤩🤩🤩!焙茶奶非常香而順滑,比起刨冰更重奶香,有少少甜度但我覺得恰到好處。最正係佢嘅蕨
❀ Mel Pot #紅磡❀
❗️日本過江龍茶控必試 獨特蕨餅奶茶❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 焙茶刨冰🍧$42
超巨型,好抵食。
底下配上香脆粟米片,增添口感!
味道: 4.2/5 性價比: 4/5
焙茶刨冰

☞ 蕨餅茶plus 焙之戀人🍹$42 (M)
呢杯嘢飲更有驚喜🤩🤩🤩!
最正係佢嘅蕨餅,表面有三粒大,底下有好多細細粒嘅蕨餅,滑脫脫而且甜甜地超好食,個人認為呢個好過平時啲珍珠多多聲(*'▽'*)!
再加埋兩大粒煙韌白玉同埋焙茶脆朱古力,真係好好飲!
另外佢哋仲有抹茶、黑蜜、同埋美祿味。
味道: 4.4/5 性價比: 4.2/5
蕨餅茶plus

整體來講呢一間真係冇令我失望,好鍾意佢哋焙茶嗰個香濃嘅程度,好想試埋佢其他味😚,真心值得一試!

焙茶刨冰
蕨餅茶plus