2019-06-03
雖然我唔係素食者,但今次已經係第三次嚟食了😇個人嚟講好鍾意呢間 「Mum日常野菜料理」🥰有睇過關於佢哋嘅報道,知道係以日本精進料理為基礎,用五色五味五法去製作~🔹五色:紅、綠、黃、白、黑色食材🔹五味:甜、辣、酸,鹹、苦🔹五法:烤、煮、炸,蒸,切(生食)定食有好多唔同種類嘅蔬菜選擇,仲真係食得出好新鮮👍🏻所以真係食過返尋味,係味道同口感都好豐富嘅素食!店舖係位於逸東酒店嘅Food court 裡面,所以可以坐嘅位都多。而我今次就叫咗個四項嘅日常定食。🔸日常定食(四項)🔸($125)🔹定食配有五榖雜炊飯、味增湯、麥茶🔹本菇茶杯蒸🔹野菜天婦羅🔹紫薯紅菜頭青蘋果沙津🔹柚子醋漬蕃茄🔹南瓜薯餅(佢送㗎唔知點解)佢嘅味增湯好足料!蘿蔔、海帶、豆腐、菇同腐皮!(應該無漏哈哈🤣)飲落唔會好咸,唔會有口渴嘅感覺👍🏻唔知點解佢送咗個 南瓜薯餅 比我🤤 南瓜薯餅炸粉厚度適中,但感覺就炸得耐咗少少,但裡面嘅南瓜蓉就好腍亦有南瓜香😋紫薯紅菜頭青蘋果沙津 係我食咗3次😂我真係好中意!青蘋果同紅菜頭切成粒粒,加埋紫薯整成沙津波波🥺👍🏻👍🏻 酸酸甜甜亦好清新,好開胃!野菜天婦羅係炸秋葵、南瓜同冬菇~炸粉好薄食落仲脆卜卜
🔹五色:紅、綠、黃、白、黑色食材
🔹五味:甜、辣、酸,鹹、苦
🔹五法:烤、煮、炸,蒸,切(生食)
🔸日常定食(四項)🔸($125)
🔹定食配有五榖雜炊飯、味增湯、麥茶
🔹本菇茶杯蒸
🔹野菜天婦羅
🔹紫薯紅菜頭青蘋果沙津
🔹柚子醋漬蕃茄
🔹南瓜薯餅(佢送㗎唔知點解)
野菜天婦羅係炸秋葵、南瓜同冬菇~炸粉好薄食落仲脆卜卜,面頭就曬咗啲海藻鹽!👍🏻
本菇茶杯蒸細細個好的骰,面頭有好多菇😂蒸蛋好滑不過蛋味唔算好濃,但菇味就非常香😚
柚子醋漬蕃茄都係酸酸甜甜🤣原個蕃茄再加啲柚子味好清新😋
打打吓先發現原來打咗勁多字😂雖然食一餐都至少要$100,但真心覺得值得一試,因為一餐就食到好多種煮得有心機同好味嘅蔬菜🥺👍🏻