2017-05-15
之前響尖沙咀食過呢一間餐廳, 知道原來響銅鑼灣又開咗!就同住港島嘅朋友試吓! 因為佢哋一向都懶過海!呢度裝修同尖沙咀嘅差不多, 充滿着日式漁市場風味, 亦有專人幫忙磯燒, 我哋幾個舒舒服服吃新鮮海鮮。蟹首先係子蟹肉薯仔沙律,切件的薯仔沙律比平時薯泥更有口感, 咬嘅時候會實在。蟹籽咸香脆口, 咬上黎卜卜聲!令帶甜的薯塊味道更豐富, 味道好夾!不過蟹肉不算多, 如果再多會更正!七味豆腐只售$38!超級推介!外脆嘅表層入邊有滑滑嘅豆腐!豆味香濃!上面仲有啲七味粉超級惹味!刺身頗大碟, 但每款味道都相當好。我最中意嘅係帶子,超級新鮮, 真正由日本空運,超甜又肉厚!三文魚好厚,食起來充實口感!章紅魚食落又甜又嫩!海膽更是近期吃過最好吃的大裝海膽, 好creamy!象拔蚌超爽口超甜!完全有別於平時我哋打邊爐食嗰啲!好彈好爽,甜味鮮味超正!食完味蕾仲有陣陣鮮味!壽司大小剛好!呢度嘅刺身真係超級新鮮!三文魚子粒粒晶瑩剔透,咬落卜一聲!鮮味滿瀉!海膽依然creamy 充滿海水味!甲羅燒可以話係呢一間餐廳嘅名物!由蟹子蟹膏蟹肉春旦,燒熱後然後拌勻,蟹味香濃!燒好後伴勻,蟹味十足嘅甲羅燒中間夾雜着粒粒蟹籽!
燒好後伴勻,蟹味十足嘅甲羅燒中間夾雜着粒粒蟹籽!咬入口會發出卜卜聲!
嚟到呢一度點可以唔食磯燒?我地另外仲叫埋個燒大蝦鬼殼磯燒!蝦身勁大,勁多肉又有蝦膏!
職員幫我地燒至金黃色!完全任何調味料都唔需要,已經好鮮甜!肉質仲好彈牙!超正!蝦膏勁香!
磯燒嘅海鮮就係響呢度撈起!超級新鮮!
響度食野真係同置身日本一樣!好有日本魚市場嘅風味!材料夠晒新鮮!而且服務仲好好!