2019-06-22
Japanese Style🇯🇵 x Taiwanese Flavor🍜💫..尖沙咀小巷裡,有一間帶簡約木製裝修風格既小店,單看招牌已經覺得好有台灣🇹🇼味道呢。如置身台北家鄉既麵店🍜 好懷念。餐廳老闆來自台灣🇹🇼,牛肉麵🍜 湯底以10斤牛筒骨🐮 熬至少30小時,絕不添加任何味精。食得到濃濃台式地道風味既牛肉麵,小食都好正宗呢。而麵條🍜則係從本地麵廠製作。Liu Liang San Beef Combo Noodle Soup川味紅燒三寶牛肉麵🐮🍜 $88(金錢腱`牛筋`牛肋條)堅持用天然食材熬煮,不混加味精`牛骨粉`化學劑,果然湯底清但牛味濃郁又厚實。每一口湯配以新鮮又富彈性既粗麵🍜 好滋味,而紅燒三寶每款都甚具質素❤️ 令我好驚喜呢。Braised Pork Rice滷肉飯🐽🍚 $28台灣這個飯也是不能不吃,性價比也超高呢。滷肉炆煮軟淋 入口溶化,肥瘦方粒肉比例完美 充滿油膩香,小小一碗 卻滿滿幸福感。.+$18 可轉套餐 (任選1款小吃+飲品).Shutter Beam Curd百頁豆腐豆腐口感較紮實 質感似魚糕🍢,又有一份蛋香。比傳統豆腐特別,煙煙韌韌 彈牙又不失香滑。我挺喜歡這種
川味紅燒三寶牛肉麵🐮🍜 $88
(金錢腱`牛筋`牛肋條)
Braised Pork Rice
滷肉飯🐽🍚 $28
+$18 可轉套餐 (任選1款小吃+飲品)
Shutter Beam Curd
百頁豆腐
豆腐口感較紮實 質感似魚糕🍢,又有一份蛋香。比傳統豆腐特別,煙煙韌韌 彈牙又不失香滑。我挺喜歡這種新口味呢,不能不試。
Marinated Cucumber
涼拌小黃瓜
手拍小黃瓜🥒 酸甜爽脆,白醋香&蒜粒香 令我愈食愈開胃,醋味濃 而醬汁調配得宜。好岩夏天 一款不錯既餐前小吃呢。
薑母茶
熱飲♨️ 帶濃濃薑母辛香,係熱飲之選。
Melon Tea
冬瓜茶
凍飲❄️ 濃濃冬瓜黑糖香,消暑又好喝。
另外仲追加左幾款小食呢。
一間簡潔舒服 帶居酒屋既台式小店,在尖沙咀lunch 食到這樣高質而價錢不貴既午餐 真是值得推介❤️。以後食飯想吃台灣菜❓相信又多一個好選擇了。