平时黎九龙城都系为左食泰菜多,即使有他菜系,都系就朋友地点先会拣九龙城,好少会慕名而黎。不过最近听食友介绍,哩度有间由日本人主理嘅厨师发办,菜式精致特别,仲可以一次过食匀刺身同串扬,所以就趁放假黎试下。北斗以日本古代房屋做门面,行过都几突出。店面唔大,大约只坐倒十位食客。不过最特别系佢地有一个日本师傅坐阵,筑岛师傅由日本黎香港已经有三十年,佢嘅英文比我地认知嘅日本人好好多,所以上菜时师傅都会用英文作简单介绍。听店长解释,师傅而家已经冇亲自落手落脚,主要系做监督同研发菜式嘅角色。每个位都有一个调味碟,左面系日本椒盐,右面系柠檬汁加芥辣,基本上大部份野食都有调味,如果真系觉得唔够味先蘸,我自己就冇用到。吧台上面放左渍物,系红酒渍荞头同木鱼花酱渍蒜头,我特别钟意后者,咸咸辣辣好惹味。中间块面包唔系用黎食,而系用黎帮阵间嘅串扬吸油用嘅。北斗嘅厨师发办分左两个餐,分别系北($580)同斗($880),今次我地就拣左贵啲嘅斗,佢包左刺身同串扬各四款,另外仲有前菜、汤、饭同甜品,非常丰富。前菜 - 下面唔系普通豆腐,而系白子豆腐,上面系白虾肉,旁边系泽蟹,白子豆腐好滑溜完全唔腥,白虾肉口感似甜虾,不

北斗以日本古代房屋做门面,行过都几突出。
红酒渍荞头 & 木鱼花酱渍蒜头

前菜 - 下面唔系普通豆腐,而系白子豆腐,上面系白虾肉,旁边系泽蟹,白子豆腐好滑溜完全唔腥,白虾肉口感似甜虾,不过味道就比较清淡,泽蟹炸到好脆,成只虾都食得。
白子豆腐、白虾肉、泽蟹
鲡鱼清汤 - 鱼汤好清,完全冇油,入面有大大旧鲡鱼肉同菇,鲡鱼肉质扎实。
鲡鱼清汤
北海道带子 - 带子好厚初,入口微弹,味道鲜甜,师傅喺上面简单加左岩盐同柚子皮吊味,就咁加wasabi食已经好食。
北海道带子
深海池鱼 - 深海池鱼本身鱼油丰富,师傅喺上面加左酱油同芥末子,令佢口感唔会太油,就咁加wasabi食就可以。
深海池鱼
大拖罗 - 平时食大拖罗通常师傅都系介走条筋之后就咁食,今次就有火灸过,再用紫菜包住中间夹埋蒜蓉,除左入口即融之外,仲食倒紫菜嘅脆口感,同蒜蓉嘅清香。
大拖罗
令和怪物 - 哩只生蚝系黎自岩手县,非常大只,上面加嘅啡色泡沫系柚子酸汁,另外再加左辣萝卜蓉同紫苏花,除左卖相更吸睛之外,亦令生蚝味道更丰富。
令和怪物
食完四款刺身就轮到串扬喇!

爱女鱼 - 爱女鱼系千叶县产嘅嘅白身鱼,上枱时热辣辣,炸浆用嘅面包糠系师傅自己整,用170度嘅油炸过,特别薄同酥脆,入口唔会太油,上面加左柚子味噌,咸咸地几惹味。
爱女鱼
海胆鱿鱼卷 - 用紫菜包住马粪海胆,外面再以鱿鱼卷住先再蘸炸浆炸,令海胆唔会过熟仲保持鲜甜,配搭好新鲜。
海胆鱿鱼卷
松叶蟹卷 - 用紫菜包住松叶蟹膏同蟹肉再炸,外脆内软。
松叶蟹卷
烟鸭胸 - 鸭胸系日本货,比平时食倒嘅多汁啲,质地嫩腍,加埋芝麻酱食非常滋味。
烟鸭胸
食完四款串扬就到烧物,下面系烧伊势龙虾,上面系烧海胆,龙虾份量都好多,肉质结实弹口。
伊势龙虾配海胆
明太子茶渍饭 - 茶渍饭上面有好大旧明太子,捞匀食辣辣地几惹味。
明太子茶渍饭
最后食埋静冈蜜瓜,大满足。
静冈蜜瓜

总结,北斗嘅厨师发办套餐唔系净得刺身寿司,佢加左香港比较少食倒嘅串扬,特别之外又唔会话太多刺身/炸野,菜式高质之余款式亦好新颖,加上有日本师傅坐阵,真系好似去左转日本咁。
红酒渍荞头 & 木鱼花酱渍蒜头
白子豆腐、白虾肉、泽蟹