2021-07-04
去開中上環打卡,係Openrice 搵到呢間日本過江龍拉麵感覺非常吸引,一於過來試下拉麵店入口係一條唔起眼既小巷中,小巷牆上畫滿拉麵師傅的壁畫,低調得來有種神秘感入到拉麵店,係傳統日式拉麵小店的格局,以黃光為主,播著日文流行曲🍜 特級白湯拉麵(大)- 林隆臣之推介🤣($118)碗麵來到時真係嚇親🤩個碗大個我個頭,白湯用左 米鴨/有機飼養京都丹波地雞/40種味噌 熬製而成,超級鮮甜,並非濃厚掛汁,所以唔會令人覺得膩💕麵既質感彈牙,叉燒厚薄適中,肥瘦均勻,而且大片,食落唔油膩又唔痴牙,溏心蛋非常滑👍🏻👍🏻👍🏻推🍜 大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒($118)😮呢個冇大細之分,同大白湯既size一樣,芫茜份量多到簡直係視覺衝擊🤩蕃茄湯底濃厚清甜,帶微辣,杰身掛麵,令拉麵吸滿湯汁既味道👍🏻叉燒同樣高質🥟 手造韮菜餃子($48)餃子同一般日式拉麵店既煎餃一樣,但重點在於點餃子既醬汁,醬汁是甜豉油加辣油,好食惹味💫 食蕃茄湯拉麵有俾圍裙👍🏻好貼心💫 有加一
特級白湯拉麵
🍜 特級白湯拉麵(大)- 林隆臣之推介🤣($118)
大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒
🍜 大阪芫茜蕃茄湯拉麵 配低溫慢煮叉燒($118)
手造韭菜餃子
🥟 手造韮菜餃子($48)
💫 食蕃茄湯拉麵有俾圍裙👍🏻好貼心
💫 有加一