2020-05-30 514 浏览
📍 立體派 Ramen Cubism➖➖去中環拎左訂左既bagel,見到威靈頓街有間由日本冠軍級拉麵大師林隆臣所開設既拉麵店,主打佢自家既白湯湯底係用左近四十種味噌,再混合左日本米鴨、有機飼養京都丹波地雞熬製而成。C先生不嬲對拉麵係零抵抗力。於是就揀左食呢間啦!➖➖餐廳既裝修偏木系,望落簡約自然有情調,有種舒適自在既感覺。一送到黎真係好驚喜,用個銀色既日本拉麵鐵箱黎裝住碗麵,好懷舊feel,幾過癮。➖➖特級白湯拉麵 $88立体派嘅招牌拉麵,呢個白湯拉麵湯底冇使用味精或人造調味劑去調制,唔會有油膩嘅感覺,有3塊慢煮叉燒,肥瘦均勻肉質較稔,有少少燶邊,好惹味。拉麵粗幼適中,煮得彈牙掛湯,配有竹荀同芽菜。➖➖海體醬油湯拉麵 $88見menu話用左9種醬油混製而成。但湯底好清望落,食落有d似北海道醬油拉麵既feel。慢煮叉燒係另上,同特級白湯拉麵 有d唔同,厚切好多,好juicy。➖➖炸​雞軟骨餃子​入到黎真係咩都想食,叫左個餃子食。​仲以為炸係會脆口,點知係淋淋地,入面有雞軟骨粒,幾特別,如果脆​d​就perfect啦!➖➖名古屋風雞翼 $38真係好出色,唔會好乾,好似搽左蜜糖去燒咁,好ju
📍 立體派 Ramen Cubism➖➖
特級白湯拉麵 $88
海體醬油湯拉麵 $88

炸​雞軟骨餃子​
名古屋風雞翼 $38
真係好出色,唔會好乾,好似搽左蜜糖去燒咁,好juicy,帶點點甜味,得兩隻唔夠喉啊!
➖➖
叫左一枝綠茶同烏龍茶解渴,都唔錯。
地址:中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫