2018-08-27 324 浏览
最近去鲗鱼涌上堂学整月饼,同学介绍我食鱼汤饭,听佢讲得咁吸引,趁老公接放学就走去试吓~  Menu上嘅选择有好多,仲有讲解鲷鱼嘅营养价值,鲷鱼含有烟碱酸,有助血液循环、消除疲劳,仲含骨胶原系女人恩物~作为海胆控嘅我见到呢个皇帝蟹脚海胆汤饭 ($168)谂都唔使谂就点左!店员会送上小火炉,煲住食keep住热令鱼味更香。鲷鱼汤锅放满皇帝蟹脚海胆,仲铺满大葱丝、木耳丝、昆布、油扬丝、芝麻等配菜,非常丰富惹味!先呷一口鲷鱼浓汤,鲜味十足。一开始饮得太多汤,店员工仲帮我添咗汤。约4-5条蟹棒已经剪好开口用筷子一夹就得,仲有大大只皇帝蟹钳添! 因为一路点住火,免得海胆过热所以先夹起,边食汤饭一边添加。老公就点咗原只波士顿龙虾汤乌冬($138),影相啱哂。龙虾已经切开左2边,仲有好多橙红色既龙虾籽。另外追加左一客4片($18)既鲷鱼片配埋鲷鱼汤一齐食真系特别正!!点菜时无谂到分量咁大,仲点左吉列炸猪扒添! 吉列外层松松脆脆,配埋沙律菜,减低热气感~唔好睇呢度系鱼汤店,佢地既饮品都调得好靓㗎! 我哋点咗一杯魔幻王国、一杯星空荔枝,两款都系有好靓蓝色既蓝蝶花。其实蓝蝶花系偏寒性既,我呢杯魔幻王国加咗生姜
Menu上嘅选择有好多,仲有讲解鲷鱼嘅营养价值,鲷鱼含有烟碱酸有助血液循环、消除疲劳,仲含骨胶原系女人恩物~
皇帝蟹脚海胆汤饭
因为一路点住火,免得海胆过热所以先夹起,边食汤饭一边添加。
老公就点咗原只波士顿龙虾汤乌冬($138),影相啱哂。
原只波士顿龙虾汤乌冬
龙虾已经切开左2边,仲有好多橙红色既龙虾籽。
鲷鱼片
吉列炸猪扒
唔好睇呢度系鱼汤店,佢地既饮品都调得好靓㗎!
我哋点咗一杯
魔幻王国、一杯
星空荔枝,两款都系有好靓蓝色既蓝蝶花。
魔幻王国,星空荔枝
其实蓝蝶花系偏寒性既,我呢杯魔幻王国加咗生姜蜜糖中和一下就可以放心饮啦!
魔幻王国

星空荔枝就当然有荔枝啦

炎炎夏日饮荔枝特饮特别透心凉~
用餐时段
皇帝蟹脚海胆汤饭