2021-04-30
近年港島區開咗咁多新cafe,要突圍而出一d都唔容易 🤔 中環嘅 FIFTEEN 主打西日fusion料理 🍴 除咗一般咖啡、西式輕食,佢仲提供便當、飯團等日本美食,甚至有酒精飲料,同其他cafe非常唔同 🍸當日點咗宮崎南蠻炸雞弁當 ($88)、煙三文魚牛油果蟹籽沙律 ($98) 兩個午餐,另外嗌咗杯cappuccino ($40) 同 espresso tonic ($50) 🤓Lunch set 定價比中環唔少cafe平,份量亦算合理,好味又飽肚,性價比頗高 👏🏻便當入面有炸雞、飯團、溏心蛋同少量沙律菜 🍗 擺盤同味道都貼近日本菜風味,製作有誠意,令我幾有驚喜 ☺️沙律嘅三文魚、牛油果、蟹籽幾足料,另外仲有生蛋黃同多士,份量比想像中多,將唔同食材夾埋一齊食味道好豐富 😋🥗最後以 cappuccino 同 espresso tonic 完結呢一餐 ☕️ 咖啡甘香順喉,無論配鮮奶同tonic,熱飲定凍飲都好特別 🥰