预早约2星期多book到这间 - 拾伍FIFTEEN (其实一个月前已经在留意有没位可Book)网上订座时已经要选择想在哪一层用餐,会有四种餐桌形因为见天气好像很不错就选了Rooftop ... 然後来到现场就超级後悔喇不得不说作为一间打卡的复古风Cafe,这里不少位置都很美不过要注意用餐时间只有90分钟,所以想拍照又轻松地用餐绝对有难度。说到拍照位置,个人觉得楼梯位其实都满好拍的。终於走到天台,发现这层有5张枱~而我们刚好是被安排唯一太阳晒到的座位明明还有一张枱,但店员说已经被Book所以不能调 ... 实在不知道是不是Book位时要注明不想晒太阳才行? 所以和我一样不想被晒到溶掉但又想坐天台位,绝对不要Book 1点这个时间 ... Book一点是吃午餐的时间~有六款,除了便当外~当中包括了一款沙律、一款轻食价钱由$78起,午餐饮品+$18会有6款可选择。如果都不喜欢也有咖啡、茶能单点位於最高层的我们要下单的话,要走到楼梯口那里的电话打落楼下落单~满有趣呢等上齐餐时间差不多用了一小时,所以最终超赶地吃饭才能准时还枱我和朋友各点了一个便当 + 单点饮品我点的是 - 日式咖喱牛肉盒子
网上订座时已经要选择想在哪一层用餐,会有四种餐桌形

不得不说作为一间打卡的复古风Cafe,这里不少位置都很美
说到拍照位置,个人觉得楼梯位其实都满好拍的。

明明还有一张枱,但店员说已经被Book所以不能调 ...
实在不知道是不是Book位时要注明不想晒太阳才行?

我和朋友各点了一个便当 + 单点饮品

我点的是 - 日式咖喱牛肉盒子 ($82) ~很喜欢包着便当的布耶
食物貌相也不错。味道方面,咖喱吃落很温和,就牛肉比较长身的一片~吃起来较麻烦
另外就是饭很硬身,感觉胃本身不好的话会很难消化。溏心蛋倒是不错
日式咖喱牛肉盒子

朋友点的则是 - 宫崎南蛮炸鸡·弁当 ($88)
饭团和我吃的饭一样,都是较硬身。所以如果本身容易胃痛就不要选饭类比较好 ...
宫崎南蛮炸鸡·弁当

饮品方面,我点的是 玫瑰伯爵茶 ($58/壶)
第一杯时有淡淡的玫瑰香还不错,但因为长期浸泡的关系,最後浓到很涩 ...
玫瑰伯爵茶 (壶)

朋友点的则是 脏脏摩卡 ($52) - 如名字,整杯看起来脏脏的
因为没办法揽拌的关系,喝到最底会稍微有点甜。
脏脏摩卡
题外话/补充资料: 感觉如果是来吃下午茶 + 打卡拍照大概还可以,正餐的话实在没吸引到我再来。
2021-02-07
2021-04-16 56 浏览
今日到一间很有名气的咖啡店打卡,我和朋友都很满意环境,感觉像走进另一个世界,犹如宫崎骏电影亚莉亚蒂之家!位置:在中环的歌赋街上,沿斜坡直上。环境:共有三层及地面,一楼是卖衣服及饰品;地面及二楼是餐厅座位连吧台;三楼是天台,同时有餐桌。无论由门口位置到内部布置,处处都是拍摄好地方。整座楼层的设计有欧式格调,又有日系古风的气息,尤其是在门口和一楼的座位是最受人欢迎的拍摄位置。服务:楼上天台的点单服务较特别,要用一部旧式电话来点单,挺特别。用餐时间只有90分钟,只够吃饭,不够时间拍照。午市:主打日式轻食便当和少量酒精饮品有些主食是以便当形式呈上,用日式花纹布包裹,很有日式家庭的味道,我很喜欢。日式咖喱牛肉盒子$82咖喱和饭各占一半,咖喱上有半只糖心蛋,有红萝卜、薯仔、肥牛等,咖喱汁带一点辣,不浓,正常味道,饭是珍珠米,比平常较硬身,更有韧性。黑松和牛汉堡便当$118有两个饭团、两块和牛汉堡排、青瓜、凉菜和半只糖心蛋,这个餐虽然有点贵,但味道比咖喱牛肉饭出色得多,而和牛汉堡排淋上了黑松露酱和沙律酱,牛肉味浓,有点乾,而饭团有两种口味,分别是酱油和三文鱼口味,整个盒子的食物都很丰富。脏脏摩卡$5

位置:在中环的歌赋街上,沿斜坡直上。

环境:共有三层及地面,
一楼是卖衣服及饰品;地面及二楼是餐厅座位连吧台;
三楼是天台,同时有餐桌。
无论由门口位置到内部布置,处处都是拍摄好地方。
一楼的座位是最受人欢迎的拍摄位置。

午市:主打日式轻食便当和少量酒精饮品

日式咖喱牛肉盒子$82

黑松和牛汉堡便当$118

脏脏摩卡$52
表面有一层奶泡和满满的朱古力粉,朱古力味比较重,不会过甜。

冰滴黑豆麦茶$18
其实喝不出黑豆味,跟冷泡茶的味道差不多。

总括而言,环境比食物更出色,不过这也是所有CAFE的弱点,但这个环境真是很值得来一次。
2021-04-14
  • 黑松和牛汉堡便当
2021-04-02 453 浏览
拾伍 Fifteenbookmark 左一排, 4层高日系古风小屋. 早上至晏昼系coffee shops 主打日式轻食同日本, 夜晚主要served 下酒菜menu, 亦有唔少cocktail craft beer 底层cafe/bar, 第一层仲有家品与衣饰售卖, 不过夜晚黎已经closed. 二楼都系dinning area, 顶层天台有几张吊椅、藤椅, 如果早上黎系几好打卡位. 楼梯转角都摆放左好多decor. Dirty Mocha/Dirty $52/$42虽然同fd 夜晚黎, 不过比起酒我都系钟情啡多d☕. 所以变成一枱下酒菜配两杯啡🤣🤣 前面杯dirty mocha 与其话系coffee, 用choc 黎形容会更贴切. 因为满满choc 到泻, 味道有点m记朱古力新地感觉, 略偏甜. 後者杯dirty 层espresso同奶分隔唔点融合, 啡唔算浓, 不过夜晚黎倒系刚好...炸物盛合 $128包左鸡软骨、南蛮炸鸡、薯条一大盘. 份量比想像中更多几抵食. 鸡软骨加左孜然粉几香口, 南蛮炸鸡都唔错, 外层香脆, 中间肉嫩. 不过薯条较快变腍清酒煮蚬 $88黎到推荐试试, 蚬
拾伍 Fifteen

顶层天台有几张吊椅、藤椅, 如果早上黎系几好打卡位.

楼梯转角都摆放左好多decor.

Dirty Mocha/Dirty $52/$42

炸物盛合 $128

清酒煮蚬 $88
黎到推荐试试, 蚬只只都颇大又几鲜甜带清酒香. 煮蚬个碗汤汁朋友最後差唔多饮哂.

黑松露和牛汉堡 $138

一见到汉堡就谂起🍔🍔, nonono. 其实佢系中间块beef patty only. 上面Black truffle sauce 就咁食几香, 一齐食就被盖过味道. patty 牛肉香味唔算好香浓, 会比较欣赏佢个清酒蚬

临走见到门口位都好靓,可惜有人坐紧. 人头过黎更好影

• 清酒煮蚬
2021-03-31 546 浏览
前排朋友仔好想试吓呢间好有欧洲特色嘅cafe☺️於是就同佢去去咗食lunch,顺便叹杯靓咖啡☕️一入到去已经期待以上,设计好有欧式格调,中间有一层仲有啲souvenirs 同衫裤卖👍🏻个暐天气好好,於是我地拣咗坐天台,outdoor得嚟又唔会热☀️佢地叫餐嘅方式都好别树一帜,系用一部旧式电话点餐😆黑松和牛汉堡•盛当 ($118)- 一上枱就好喜出望外,嗰便当系用日式花纹嘅布包裹住,真系好正宗日式便当,超级吸睛😍- 和牛汉堡厚身得嚟仲好嫩身,肉汁锁住晒系入面,配住饭团食,食得好滋味😋宫崎南炸鸡•弁当($88)- 炸鸡炸得好出色,金黄脆身,上枱外皮仲保持得好乾脆,一啲唔会淋身- 值得一赞嘅系佢地嘅小菜都唔马虎,青瓜爽脆有咬口,调味酸酸辣辣,既开胃又惹味😚脏脏咖啡 ($42 per one)- 木身好想试吓脏脏摩卡,但是个日冇得饮,所以决定试吓杯Dirty- Dirty都唔错,咖啡香都突出,入口都好顺滑😄整体食得好开心,环境好加分,食物质素都好唔错💛

黑松和牛汉堡•盛当 ($118)

宫崎南炸鸡•弁当($88)

脏脏咖啡 ($42 per one)
- Dirty都唔错,咖啡香都突出,入口都好顺滑😄
Dirty

整体食得好开心,环境好加分,食物质素都好唔错💛
宫崎南炸鸡•弁当
2021-01-17
宫崎南炸鸡•弁当
  • 宫崎南蛮炸鸡便当
  • 宫崎南蛮炸鸡·弁当
2021-03-25 582 浏览
今次又约咗中环之友食饭,今次由佢发办拣餐厅,我就去到现场就得。到咗先知系成日喺IG见到嘅拾伍。店主之前葵广开服饰店,就算中环开店都继续坚持本业,所以四层嘅餐厅,二楼就系卖嘢;三楼系餐厅位;四楼系天台但同时有餐桌,不过都几多人帮衬。宫崎南蛮炸鸡弁当 $88最靓嘅打卡美食,以花布包裹住便当,慢慢打开再揭开木盒就系主食,有两个饭团、炸鸡、青瓜、沙律菜等等,望落好丰富,预返时间慢慢打卡。烟三文鱼牛油果蟹籽沙律 $97沙律一层一层嘅貌相十足蛋糕一样,加上鲜艳嘅蛋黄放喺顶层,一见到已经令人心情愉快,捣烂个蛋黄果下好治癒。Dirty Mocha $52一睇就知够脏脏,入口有香浓朱古力味同少少咖啡味,甜得嚟又唔腻,不过记得唔好用手拎起个杯,会整污糟只手呀。金丝黄菊雪梨茶 $88茶料用花花碟盛载,可以自己夹到玻璃茶壶之中再慢慢焗茶,令饮茶不止於茶的味道,亦可以慢活感受平常生活小细节。顺手去二楼睇,见到有衫同生活小物,大家可以食饱再shopping,或者下次经过斋买都得。现场仲有好多vintage装饰,不妨每一层慢慢睇、慢慢影。餐牌

宫崎南蛮炸鸡弁当

金丝黄菊雪梨茶

金丝黄菊雪梨茶 $88

餐牌
2021-05-05 0 浏览
位於中环的拾伍,是一间日系古风餐厅。拾伍的老板原本是在葵芳广场经营服饰店,在今年毅然转行,进驻中环鸭巴甸街,开设日式咖啡店和酒吧。店内有多个打卡位,深得年轻人和文青的喜爱唷~ 拾伍楼高4层,地方之大,令人相当惊讶。每一层设有不同用途,地面层是调酒区,客人可在此与朋人喝酒谈心。第二层是家品和服装区,老板在各地搜购风格特别的碗碟和 日韩欧洲古着衣物,总有一款合你心意。第三层则是料理区和餐厅用餐区,我们今晚就在这里吃饭啦! 中午光顾,店家会有日式便当供应。晚市则主打小食和酒精饮品,适合放工後来Chill一下哦。 南蛮炸鸡便当 $88 这里的便当,全部用色彩缤纷的便当袋包着,卖相吸引,很有日本的感觉。南蛮炸鸡有数件,炸浆厚薄均匀,不过鸡件较为扎实。配酱是沙律酱,而不是塔塔酱,不太一梯嚟~ 日式咖哩牛肉盒子 $82 咖哩便当有两款口味,分别是南蛮炸鸡和日式牛肉。肥牛脂肪含量高,肉质嫩腍,咖哩中有不少薯仔和红萝卜,味道不错。 烟三文鱼牛油果蟹子沙律 $98 没想到烟三文鱼牛油果蟹子沙律,如此大份呢! 把鸡蛋黄与其他材料伴匀,味道更丰富。法包焗得香脆,配起来吃,味道更佳。 炸薯条 $78炸薯条很大一
位於中环的拾伍
,是一间日系古风餐厅。

拾伍楼高4层,地方之大,令人相当惊讶

。

南蛮炸鸡便当 $88

日式咖哩牛肉盒子 $82

烟三文鱼牛油果蟹子沙律 $98

炸薯条 $78

炸薯条很大一盆,是助酒好菜呢。不过部分薯条炸得过久,有点焦掉呢。

脏脏摩卡 $52
2021-05-04 2 浏览
本身系去二楼睇下衫,因为啲衫个风格几特别,外边比较少有,见到上面仲有一层,原来系餐厅!我叫左个黑松露和牛汉堡,便当形式端上,好可爱,里面仲有2粒饭团!一打开饭盒已经闻到香浓黑松露味,牛肉都好厚身👍🏻自己好喜欢食饭团,所以再encore得2粒~两款嘅味道都不一样,每日限量供应!炸物盛盒份量好大,包括好有咬口鸡软骨、炸至金黄色的薯条、仲有和风味炸鸡!一班人吹水除左小食,当然要点几杯饮品!👇🏻Signature Mocktail👇🏻💓1270💓梳打水有芒果同埋白桃嘅香味,很清香、香甜!💓Green Pepe💓2种青色的水果:青苹果、奇异果!酸酸地,好开胃!环境比人好relax嘅感觉,每一角落都系打卡位,又可以shopping,星期六日可以到此一游~

👇🏻Signature Mocktail👇🏻
💓1270💓
梳打水有芒果同埋白桃嘅香味,很清香、香甜!
💓Green Pepe💓
2种青色的水果:青苹果、奇异果!酸酸地,好开胃!

2021-05-02 2 浏览
食物唔得👎🏻地下坐位好少 ,楼上坐座都算多厕所得一间,男女共用同要上楼当日有3款蛋糕选 呢款百香果蛋糕质地好札实,同平时好松软的海棉蛋糕感觉好唔同 呢个蛋糕连d忌廉都系实 味道唔会好甜 有淡淡酸味 D玫瑰花都几好食 便当本身身材系无咩味 但有超多沙律酱 ,抢哂食材d味 炸鸡够热 ,和牛暖暖地 ,质地淋 配料有芽菜同青瓜
2021-05-02 7 浏览
中环复古风cafe 🥰 全间餐厅连地下天台共四层, 每层设计都有唔同, 但都贯彻左复古怀旧风, 处处都系打卡位😍我地怕热😂 所以book 左二楼,餐厅主打轻食, 我order 左烟生文鱼牛油果蟹籽沙律🥗 同桂花乌龙茶🍵本身依为打卡餐厅, 味道应该一般 🤣 但食落觉得个沙律调味唔错, 有劲多蟹肉🦀 最紧要系多士够脆, 夹沙律一齐食, 口感超正👍🏻 桂花乌龙茶就正正常常啦 味道 🌕🌕🌕🌖环境 🌕🌕🌕🌖性价比 🌕🌕🌕🌗服务 🌕🌕🌕🌘小贴示:可以直接系餐厅某社交平台订枱, 可以自己拣坐边层好方便, 同埋埋单直接落地下个层就ok

味道 🌕🌕🌕🌖
环境 🌕🌕🌕🌖
性价比 🌕🌕🌕🌗
服务 🌕🌕🌕🌘

2021-05-01 3 浏览
想搵特色餐厅食 lunch, 见到呢间几特别,主打日式便当轻食,即管去试。餐厅楼高4层,地下系Cafe & Bar ,上一层,有家品同衣饰售卖,二楼系Shisha小空间,简单放了几张梳化,再上一层系天台,有几张吊椅、藤椅。整个餐厅用人造植物布置,而且楼梯挂满装饰,有好多打卡位,年轻职员很友善,并告知可以随处参观影相。午餐选择虽不多,全是日式便当形式,价钱亦相当便宜,数拾元已有交易。最特别既系…便当以便当布包裹端上,感觉很特别!之前睇食评见到便当布可以送比客人,但店员告知由於而家已冇来货,所以已经再唔可以送比客人,有少许失望😣,食物水准都唔错!
脏脏 mocha, 脏脏咖啡
脏脏 mocha, 脏脏咖啡
2021-04-30 8 浏览
近年港岛区开咗咁多新cafe,要突围而出一d都唔容易 🤔 中环嘅 FIFTEEN 主打西日fusion料理 🍴 除咗一般咖啡、西式轻食,佢仲提供便当、饭团等日本美食,甚至有酒精饮料,同其他cafe非常唔同 🍸当日点咗宫崎南蛮炸鸡弁当 ($88)、烟三文鱼牛油果蟹籽沙律 ($98) 两个午餐,另外嗌咗杯cappuccino ($40) 同 espresso tonic ($50) 🤓Lunch set 定价比中环唔少cafe平,份量亦算合理,好味又饱肚,性价比颇高 👏🏻便当入面有炸鸡、饭团、溏心蛋同少量沙律菜 🍗 摆盘同味道都贴近日本菜风味,制作有诚意,令我几有惊喜 ☺️沙律嘅三文鱼、牛油果、蟹籽几足料,另外仲有生蛋黄同多士,份量比想像中多,将唔同食材夹埋一齐食味道好丰富 😋🥗最後以 cappuccino 同 espresso tonic 完结呢一餐 ☕️ 咖啡甘香顺喉,无论配鲜奶同tonic,热饮定冻饮都好特别 🥰

2021-04-28 11 浏览
呢间cafe劲片楼高四层,每一层都有好多打卡位🤩 装修款复古风,所有摆设都十分精美🥳间唔中过黎chill下都唔错!烟三文鱼牛油果蟹籽沙律($98)无谂到蟹籽沙律都可以整到咁靓😍表面有流心蛋同大量蟹籽,接住落分别有蟹肉、牛油果同蕃茄粒等,味道充满层次🥰 黑松和牛汉堡·盛当($118)店员用日式花布包住便当盒,十分精致🤩和牛汉堡入口比较软腍,表面有啲黑松露酱加乘,令味道更出色! 饭团有两款味,味道正常🍙 仲有唔同码配菜,例如溏心蛋、青瓜等,食完都几饱🤣 脏脏磨卡($52)见到隔离枱都叫左脏脏系列,比佢嘅卖相吸引到🤩虽然咖啡味比较淡,但朱古力味好浓郁🍫 可以当佢系杯热朱古力😆表面有好多朱古力酱同可可粉,一路饮都觉得好幸福🤎金丝黄菊雪梨茶 ($88)将所有材料放入後热泡十分钟就饮得架啦🥳 可惜当日啲水应该唔够热🥲味道偏淡~

烟三文鱼牛油果蟹籽沙律($98)

黑松和牛汉堡·盛当($118)

脏脏磨卡($52)

金丝黄菊雪梨茶 ($88)