2016-01-18 1437 浏览
未食"築地番本"放題前,  產生個疑問? "築地番本"跟之前食過果間"番本"日式放題, 是否同一間集團所開, 還是另一食肆, 只係加多兩個字"築地", 去抄襲 番本呢?就地理位置及交通, "築地番本"沒"番本"咁好, 它座落於女人街其中一段, 不是睇GOOGLE MAP, 真是有點難搵, 但.....即使有GM幫助, 也總會MISS左個大廈門口乘電梯上一樓, 店舖門口濶落, 見到個"番本"LOGO, 咁......就知........3位以上即可試這個蒸氣火鍋, 其實今次來嘅目的就是為了它----"蒸氣火鍋"不是用平時煮餸的鍋蓋 , 係用草織成的鍋蓋, 很特別!!打開蒸蓋後, 這個平面,就可放上食物, 然後去蒸餐牌上, 還有張火鍋的步驟説明書, 清楚講解鋪放建議.其實配料的選擇並不算很多,海鮮、蔬菜、肉類樣樣有一些, 海鮮則有日本廣島蠔、海中蝦,帆立貝及沙白蜆, 而每樣配料旁都寫明最佳蒸煮時間, 確保我們可以吃到最鮮味的食物侍應見議我地蔬菜鋪底, 肉放面, 等肉汁流落蔬菜, 會好食些經數分鐘後, 睇下那些熟左先, 就食那些, 因為每種配菜蒸煮時間不同, 攪到有點混亂,其實, 我覺得每次
不是用平時煮餸的鍋蓋 , 係用草織成的鍋蓋, 很特別!!
打開蒸蓋後, 這個平面,就可放上食物, 然後去蒸
餐牌上, 還有張火鍋的步驟説明書, 清楚講解鋪放建議.
其實配料的選擇並不算很多,海鮮、蔬菜、肉類樣樣有一些,
其實, 我覺得每次蒸同一種配菜, 時間統一, 就最正確
剛才放了肉, 這輪放海鮮, 其實, 在等在蒸這些空檔位, 已經叫了很多刺身及熟食, 填補肚子的空隙
蜆都OK, 夠滑及跟扇貝一樣肉質算彈牙, 但蝦的質素則有點參差, 有些不太新鮮
在眾多飲品之中, 我至愛清涼爽, 粒粒涼粉
蒸鍋底下還有粥,吸收了海鮮、蔬菜、肉汁的精華, 不過湯底水份較少,味道也較為咸了些,如果加點水再煮,相信會更好一點!!! 當然時間關係, 我們沒有再加水再煮, 但嘗試到濃郁嘅老火粥, 非常棒. 今次試過另類打邊爐方式"蒸氣火鍋", 不錯......不錯
2015-12-20