2023-01-14 73 浏览
之前行過佐敦見到門面非常型格既Mizu就一路都想試下😆今晚放工決定黎試下😝餐廳裝潢風格偏型格風調,幾chill我鐘意佢地既座位分隔做得好好,基本上係見唔到隔離枱既食客而且座位夠大,坐得舒服😌咁先可以chill住食串燒飲酒傾計我地叫左前菜芝士酒盗擺盆好精緻,酒盜既意思是好食到要偷酒喝🤭芝士奶香味非常濃郁但唔咸,主要咸度係用魚內臟鹽漬發醇既漬物食落芝士中和番酒盗既咸香,非常日本地道風味純豚五花腩燒得好靚既五花腩,咬落有驚喜!豚肉同肥膏相間,豚肉比例較多咬落滿滿油脂感,而且豚肉香味夠濃調味簡簡單單已經好好食😋鹽煎銀杏第一次食鹽煎銀杏比想像中好食😋銀杏口感軟糯,用鹽簡單調味已經好好食,而且令銀杏既甘味無咁強👍🏻新鮮銀杏食落去係特別唔同👍🏻袐製雞肉棒棒店家自製既雞肉棒食落雞肉香味幾濃,肉與鬆軟醬汁甜甜地既燒汁非常夾最重要係零魂生雞蛋黃!店家用左蘭王,所以蛋黃非常堅挺醬汁同蛋黃拌勻成為雞肉棒調味醬😍😍😍令到雞肉棒有更豐富嘅味道層次👍🏻三黃雞腿肉店家用左新鮮本地雞,細心地去左骨燒成無骨雞腿肉😋😋😋雞肉質感頗有彈性,肉質厚實,伴隨淡淡雞油香雞皮燒到微脆增添左口感👍🏻花魚一夜干一夜干係將魚放在陰天或室內

餐廳裝潢風格偏型格風調,幾chill
我鐘意佢地既座位分隔做得好好,基本上係見唔到隔離枱既食客
而且座位夠大,坐得舒服😌咁先可以chill住食串燒飲酒傾計
我地叫左前菜

芝士酒盗
擺盆好精緻,酒盜既意思是好食到要偷酒喝🤭
芝士奶香味非常濃郁但唔咸,主要咸度係用魚內臟鹽漬發醇既漬物
食落芝士中和番酒盗既咸香,非常日本地道風味

純豚五花腩
燒得好靚既五花腩,咬落有驚喜!
豚肉同肥膏相間,豚肉比例較多
咬落滿滿油脂感,而且豚肉香味夠濃
調味簡簡單單已經好好食😋

鹽煎銀杏
第一次食鹽煎銀杏比想像中好食😋
新鮮銀杏食落去係特別唔同👍🏻

袐製雞肉棒棒
店家自製既雞肉棒食落雞肉香味幾濃,肉與鬆軟
醬汁甜甜地既燒汁非常夾
最重要係零魂生雞蛋黃!店家用左蘭王,所以蛋黃非常堅挺

醬汁同蛋黃拌勻成為雞肉棒調味醬😍😍😍
令到雞肉棒有更豐富嘅味道層次👍🏻

三黃雞腿肉
店家用左新鮮本地雞,細心地去左骨燒成無骨雞腿肉😋😋😋
雞肉質感頗有彈性,肉質厚實,伴隨淡淡雞油香
雞皮燒到微脆增添左口感👍🏻

花魚一夜干
一夜干係將魚放在陰天或室內通風地方放隔夜熟成
食落旨味十足,非常有風味!
入口唔單止唔會有腥味,仲手帶有優雅油脂香氣同埋濃厚的鮮味😋😋😋
魚肉唔柴,食到油脂位口感更佳👍🏻👍🏻👍🏻

鹿兒島A5和牛(半份)
兩人食半份岩岩好,A5和牛唔洗講
入口極軟嫩,接近入口即化,油脂感豐腴
店家好貼心俾左好多伴料俾我地有唔同食法,令到味道都多變啲無咁易膩!😊👍🏻

燒明太子飯團🍙(跟茶漬湯)
飯團燒得非常靚仔,前後兩邊都燒到金黃,咬落去十分脆口有啲飯焦既感覺
中間係滿滿既明太子,微微辛辣令飯團整體更惹味
淡淡鮮味配醬汁燒飯團好搭好好食👍🏻

食到一半仲可以放入茶漬湯,食落有淡淡鰹魚香
口感濕潤,第二個口感😊😋👍🏻

Yuzu Creme Brulee

入口淡淡柚子香,酒味唔算非常濃,都幾易入口
上層既蛋白令整體味道更mild
係蛋白面加左啲糖再火炙,甜甜既好飲😋👍🏻