2010-11-01 16 浏览
飯局一堆堆,每時要諗食咩真係都幾頭痛,是日又一個飯局,前一日都仲未訂位,朋友只係叫我搞掂佢.... 咁我一上openrice就見到呢間野彈出黎,咁我就諗都無諗就決定左呢間啦。前一日打去訂星期六晚上都有位,我地準時到達店方已一早留左張六人檯俾我地。呢度環境都ok,不過覺得位同位之間都幾迫下,距離有d近,成日聽到身邊既人講野。我地五個人決議一人係menu度揀一樣自己想叫既野,首先揀左牛腸窩,因為見好似幾出名的,店員話有幾隻湯底揀,我就要左師傅推介既鹽味湯底。佢一定要叫二人份量的,份量都唔算太少,另外仲好似打邊爐咁可以追其他食物的。牛腸食落好香,內裡脂肪入口即溶,不過佢都幾靱,但都未至於難咀嚼的。另外仲有配料筍絲,韭菜等等,加埋鮮味既鹽味湯底,味道惹味幾好食的。因為無叫飯個d所以我地就加左個珍寶麵,另外仲有黑豚肉同埋雞脾肉,好似打邊爐咁。珍寶麵即係好似拉麵咁,無咩特別。黑豚肉得幾片但又幾好食,咬落脂肪分佈平均而且又夠鮮味。至於雞脾肉就麻麻地啦,肉質唔嫩,仲幾靱下添。串燒我地就叫左蔥花牛舌同埋什錦串燒,什錦串燒係師傅決定燒咩的,不過個人覺得牛舌就好食,什錦串燒就好似麻麻。牛舌燒得好香口,又唔會

蔥花牛舌

博多豬骨拉麵

追加既珍寶麵

雞脾肉麻麻地

黑豚肉

串燒我地就叫左蔥花牛舌同埋什錦串燒,什錦串燒係師傅決定燒咩的,不過個人覺得牛舌就好食,什錦串燒就好似麻麻。牛舌燒得好香口,又唔會太靱,加埋少少蔥花一齊食好食喎~ 什錦串燒唔知係咪擺得耐左,食既時候已經有dd凍... 嗯... 無咩邊隻印象深刻覺得特別好食,我覺得帆立貝幾難食添,凍哂(可能係我地既錯)又無咩味,一d鮮味都無,其他就都係一般啦。

另外小食叫左黑胡椒雞翼,吉列蠔同埋明太子蛋卷,呢 3 樣我都覺得好食,睇黎都係呢d比較擅長d! 黑胡椒雞翼望落其貌不揚,不過食落好味,一d都唔辣,黑胡椒超香口惹味,表面有少少脆脆的,內裡肉質都算嫩滑,好味。吉列蠔都唔錯,炸粉唔會太厚而且感覺唔油膩,而且蠔仲幾鮮味添。最後明太子蛋卷都好味,食落有蛋香,中間明太子份量幾多,帶有少少辣味,味道同蛋卷好夾。

最後由於有朋友唔舒服,好多野都唔食得,所以就叫左個熱辣辣的豬骨拉麵俾佢食,起碼飽肚食落又舒服D。我試左少少,湯底都幾濃味,不過味道不是特別出色,普普通通啦。

是晚我地係度坐左兩個幾小時,店員都好好又幫我地影相服務都OK,價錢都唔算太貴,可以黎一吃的。
牛腸窩
蔥花牛舌