2016-07-21
年前曾經於午餐時段幫襯過中環的Espuma,感覺極好。雖然尖沙咀Espuma各項水準都差少少,但今次為朋友慶祝生日,決定再來幫襯,食下港式西班牙菜。其實訂台時已略感不妙:「你地會準時6:30到架呵?!你地要8:00交枱喎!?」嘩,個陣盤問犯人既mean「除」真係電話都擋唔住。不過人家要交租,做兩場生意好正常我地都無乜野。但係呢,嘩__,一坐低 d 待應已經將趕客力場開啟至600%,其實我地都一早預左食完去第二度再飲野。呀待應呢,其實就真係唔需要黑起塊面一而再,再而三、三而四地「提醒」我地要交枱既,真係可以等我地下左嚥先囉。然後都無乜野既,上野食粗魯d囉,收碟似美式足球者,叫埋單好似你爭佢錢咁!食餐飯都係想簡單開心者,大家都是搵食的,不能令大家開心點嗎?海鮮飯麻麻,吞拿魚卷OK,沙律正常,薯條美味,鵝肝意粉亦美味,dum dum(心心)窩夫都不錯。事實價錢亦唔貴,不過受左待應d面色(大哥大姐,我地都無話唔交枱,你地而家做乜jack?)食物再美味,若服務是屎,客人品嚐到的,都只是沒有靈魂的口舌刺激,不會吃得快樂。又平常而論,提醒客人交枱係香港地真係十分之合理(香港地產商 = 政府),但大方
又平常而論,提醒客人交枱係香港地真係十分之合理(香港地產商 = 政府),但大方d得唔得架?你由個心寫到出面唔尊重客人,其實亦唔尊重你廚房入面用心烹調的廚師。或者我地有點吹毛求疵啦!若果閣下完全禮貌或服務無乜要求既,咁其實呢間餐廳係食得過的。