2021-09-26 1440 浏览
Caprice系米芝莲三星法国菜,今年亦成为亚洲50最佳餐厅第28名,所以都算几难订既,我提早左三个月订先得。餐厅会隔一段时间就转餐牌,我今次食既系8月份最新既餐牌,但比起我半年前食果次,好多野食都少左惊喜😭😭Five Courses Lunch Set (Appetiser+Soup+Fish+Meat+Dessert) ($995)Bread一开始waiter会介绍menu既菜式,然后比左4款面包我地简,我就试左3款,芝麻包芝麻香味突出,酥脆,入面同牛角包几接近,紫菜包口感软熟,略带盐味,仲有个黑麦包我就觉得偏硬,味道比较普通。每样面包都上既时候都热,系几高质既餐前面包,食完面包留左好多面包碎系台面,waiter会好细心咁清理哂👍🏻Amuse Bouche海鲜他他表面既泡泡系青柠味不过更加复杂,有小小似冬阴公味,下面系由生蚝、蓝虾、蚬同蔬菜整成既他他,生蚝新鲜重海水味,蓝虾鲜甜肉质紧致,同泡泡配搭得好好,好出色既开胃菜😝Appetiser鸭肝冻伴粟米炖蛋及大黄根卖相好靓,上面果层系粟米冻,下面系鸭肝冻,个鸭肝超好食😍肝脏味好浓烈,质感幼滑,上层甜粟米中和返鸭肝既油腻,面头既粟米、爆

Bread

Amuse Bouche
海鲜他他

Appetiser
鸭肝冻伴粟米炖蛋及大黄根
卖相好靓,上面果层系粟米冻,下面系鸭肝冻,个鸭肝超好食😍肝脏味好浓烈,质感幼滑,上层甜粟米中和返鸭肝既油腻,面头既粟米、爆谷同大黄根都令每啖有更多变化,系全餐饭最好食😋

特色番茄配水牛奶芝士
芝士奶味浓郁,入口幼滑,好出色,表面既蕃茄亦鲜甜,但中间既蕃茄蓉系破坏晒成道菜😓蕃茄蓉系超咸,咸到基本上同直接食茄膏冇分别,分量又多,连芝士一齐食好小小,但咁就会完全食唔到芝士既奶香,所以我要系咁食朋友个鸭肝先食得哂个蕃茄蓉🙈

Soup
粟米冻汤伴烟熏鳗鱼及柠檬
粟米汤同中间粟米外型既粟米冻都系好清甜,但两者既味道太接近,纯粹系由顺滑既口感变做有咬口既奶冻,味道上真系冇咩变化😓好彩下面既烟熏鳗鱼几出色,令个汤冇咁闷。如果上一样菜简左粟米鸭肝,就会觉得味道重覆左😓

特式海龙皇汤伴海鲜及柠檬配甜椒酱
上次饮呢个汤系超鲜甜,绝对系我饮过最好饮既海鲜汤,但今次就完全变左另一个汤🙈我有两个朋友都系饮呢个汤,两个都话觉得超咸,我饮落觉得个浓度最少系上次既两倍😓之后佢地都要加水沟稀个汤先饮到🙈红衫鱼肉鲜甜嫩滑,其他配菜都好食,系汤个浓度出哂事

Fish
法式鱼肉慕丝伴海鲜配香槟汁
鱼肉慕丝质感松软,但真系唔觉有咩鲜甜味,香槟汁几浓牛油忌廉味,咸中带鲜,连慕丝一齐食几好。隔离果粒菠菜好特别,入面包著由火腿、菇同忌廉汁整成既馅,同菠菜好夹😋

时令鲜鱼伴蜜桃、意大利青瓜蓉及火箭菜配白酒汁
今次既鱼系魔鬼鱼,肉质结实但偏瘦,鱼味又淡,纯粹系表面煎过下食落香口d,鱼上面既蜜桃就好甜好好食既,但连埋条鱼一齐食桃又冇咁甜,鱼又冇好食到🙈青瓜蓉同白酒汁好鲜好好食,正过条鱼好多😂

Meat
黄油鸡伴橄榄小面团及洋蓟配烧汁
鸡肉表面香脆,但鸡肉好鞋又冇咩鸡味😓橄榄面团烟韧又重橄榄香,洋蓟鲜嫩甘甜,又系一个配料出色过主食材既菜式🙈

慢煮和牛脸颊伴甘笋及芹菜头配烧汁
和牛脸颊煮得又淋又嫩滑,咬落充满胶质又带小小粘口,牛味亦唔错,甘笋同芹菜头爽甜,南瓜同雅枝竹蓉甜味好突出,不过个烧汁好咸😂

Dessert
巧克力布朗尼伴芝士蛋糕及红桑子
马鞭草蛋糕伴特色蜜桃

上面两样蛋糕都好食既,无咩缺点但都冇惊喜,比起上次食既苹果挞同朱古力心太软完全系两个层次既甜品😓要加钱既梳乎厘就好正

榛子梳乎厘配云呢拿雪糕 (+$150)
梳乎厘表面几脆,轻盈蓬松,每啖都充满蛋香同榛子味,加埋雪糕一齐好好食,值得加钱试😋

Petit Four
最尾送既三件甜品系右手边个柠檬挞最好,其他都普普通通

Caprice既配料同酱汁系做得好出色既,复杂有趣,但肉类既菜唔知点解可以咁普通。同埋部分菜式调味太咸,明明上次好正常😓 呢间餐厅我会再黎既,始终环境同服务都正,食物质素就真系今次menu问题,所以我唔建议仲系呢个menu既时候黎食

价钱: $1095 (有加一)
环境: 9.5/10
服务: 9.5/10