2021-03-31
今晚專程入黎屯門搵朋友食飯,佢話想食日本野,然後我地就搵到呢間係仁愛堂街既日本料理「宏鮨芯」試試先!呢度空間感都幾大,坐得唔會好逼,仲有個籃俾食客放袋添,服務周到!門面雖然標榜食浜燒料理,不過都有壽司刺身同埋送酒小食既!我地前菜就叫左一口炸雞,因為係岩岩炸出黎所以肉汁都仲keep到,而且雞皮同肉係連住左唔會散哂,上面仲落左七味粉更加香口,送酒真係一流啊!之後就到刺身盛合喇,刺身種類都好豐富,而且每樣都好新鮮,肉質方面都好細膩唔會有筋,食落口仲帶有陣陣魚既香甜味,值得一讚!另外我地仲叫左清酒煮大蜆,一黎到就已經聞到好濃郁既清酒味,所以事不宜遲即刻試下先。嗯~陣陣酒香帶出左大蜆既鮮味,蜆肉本身既鮮甜海水味同清酒果然係絕配!最後黎到試佢既甲羅燒喇,我地點左兩款分別係「三文魚籽甲羅燒」同埋「宏蟹噌甲羅燒」。兩款甲羅燒都充滿蟹膏,十分足料!搽落脆卜卜既多士度一齊食實在太正喇,燒香左既蟹肉鮮嫩無比,無得彈!
門面雖然標榜食浜燒料理,不過都有壽司刺身同埋送酒小食既!