2023-03-21
📍🇭🇰 香港 | 尖沙咀 | 鱘昧—————————————————————🧑🏻🍳 呢間主打日式鐵板燒嘅餐廳食物令人驚豔,除咗鐵板燒,仲有單點同omakase,而餐廳以黑色為主,感覺好型格而優雅,環境舒服,成餐飯感覺好chill好relax~ 今次嚟到lunch time叫咗幾款鐵板燒,性價比高,絕對值得一試🫶🏻—————————————————————🍴 鐵板澳洲鮑魚 「口感細膩、風味濃郁」澳洲鮑魚好新鮮,口感都令人讚不絕口,師傅喺我地前面嘅鐵板,煎烤鮑魚嘅過程,已經聞到好香嘅味道,食嘅時候鮑魚嘅鮮味同口感保留得好好,而鮑魚都濃郁😋😋 美味指數: 9/10—————————————————————🍴 鐵板廣島蠔 「鮮美滑嫩嘅廣島蠔🦪」鐵板廣島蠔係鐵板燒必叫嘅嘢食,每一顆廣島生蠔都好新鮮,而師傅喺鐵板上烹煮廣島蠔嘅時候,將廣島蠔獨特嘅滑嫩口感同鮮味完美地呈現出來,再搭配上餐廳特製嘅醬汁,真係好吸引🫶🏻😋 美味指數: 8.5/10—————————————————————🍴 鐵板鵝肝 「質地鬆軟、鵝肝油味重😍」鐵板鵝肝真係驚艷到我,師傅將鵝肝放喺鐵板上,只係放咗一陣已經散發出好吸引嘅香
🍴 鐵板澳洲鮑魚
「口感細膩、風味濃郁」
😋 美味指數: 9/10
鐵板澳洲鮑魚
🍴 鐵板廣島蠔
「鮮美滑嫩嘅廣島蠔🦪」
😋 美味指數: 8.5/10
鐵板廣島蠔
🍴 鐵板鵝肝
「質地鬆軟、鵝肝油味重😍」
鐵板鵝肝真係驚艷到我,師傅將鵝肝放喺鐵板上,只係放咗一陣已經散發出好吸引嘅香味,食落去係勁岀色,鵝肝嘅質地好鬆軟,口感豐滿,而鵝肝燒完之後更加突出到佢嘅油味,再搭配上餐廳特制的醬汁,同埋加上一塊薄薄嘅麵包,令呢個菜式更加美味🥹🫶🏻
😋 美味指數: 9.5/10
鐵板鵝肝
🍴 鐵板大蝦
「醬汁濃厚,大蝦好鮮甜」
大蝦非常新鮮,師傅喺鐵板燒上煎大蝦嘅同時亦都加入咗餐廳秘製醬汁,香味撲鼻,未煮完已經急不及待好想食,食落去大蝦鮮甜多汁,好爽口,而醬汁同大蝦完美合體,真係好好食🍤
😋 美味指數: 8/10
鐵板大蝦
—————————————————————
除咗美食,呢間鐵板燒餐廳嘅性價比真係幾高,材料品質高,廚師嘅廚藝同服務都好好,我覺得物超所值,唔使去日本都可以品嚐到最地道、最美味嘅日本鐵板燒,而且價格卻十分合理,都令到我難以忘懷,下次再嚟幫襯要試埋佢其他食物先得✨—————————————————————
🤤 整體食物質素: 9/10
🥂 環境: 8.5/10