2017-12-13 89 浏览
忙了一整天,透不過氣來,行經駱克道見到有間好日式的料理店,一於入內試試看。這餐廳以深木式作主調,感覺沉穩。座位會太逼,坐得幾舒適。現在正值晚飯時份,坐無虛席,滿有氣氛。曰本凍蕃茄$78蕃茄大大個,紅卜卜,入口清甜,凍凍地,加上曰式沙律汁,十分清新!活赤貝刺身$60赤貝大大塊,蚌肉完全不用費勁去咬,只感覺爽口彈牙,口感不錯!而味道十分清甜,估唔到唔沾豉油吃,其原味也不錯噃!深海池魚刺身$70魚肉清爽,感覺新鮮。北海道牡丹蝦刺身$170/2隻牡丹蝦大大隻,食落啖啖肉,好滿足下!蝦肉十分清甜,爽呀!燒活鮑魚$138:本以為鮑魚要汁煮才夠味,原來燒鮑魚囗感很爽,QQ 質地,味道幾鮮甜。配菜紅酒煮梨:很清甜又爽口juicy, 滿有酒香。焼蠔:蠔十分飽滿肥美,一口吃下去,蠔味十足,非常鮮味!千萬一定不能錯過那燒蠔的汁,是燒蠔的精華似的,美味極了!必點! 薩摩赤鳮配柚子胡椒$128燒過的赤雞滿甘香,和平日的雞肉口感有點不同。微焦的雞皮有脆脆口感,加上微辛的柚子胡椒又幾甘香。燒曰本𩶘魚$220𩶘魚大大條,魚皮焦香。𩶘魚的骨唔多,食落啖啖肉。𩶘魚肉的油份唔多但味道帶少少甜味,配合酸酸地的醋汁,好地道日本

這餐廳以深木式作主調,感覺沉穩。

曰本凍蕃茄$78

活赤貝刺身$60

深海池魚刺身$70
魚肉清爽,感覺新鮮。

北海道牡丹蝦刺身$170/2隻
牡丹蝦大大隻,食落啖啖肉,好滿足下!蝦肉十分清甜,爽呀!

燒活鮑魚$138:

配菜紅酒煮梨:很清甜又爽口juicy, 滿有酒香。

焼蠔:

薩摩赤鳮配柚子胡椒$128

燒曰本𩶘魚$220

𩶘魚大大條,魚皮焦香。𩶘魚的骨唔多,食落啖啖肉。𩶘魚肉的油份唔多但味道帶少少甜味,配合酸酸地的醋汁,好地道日本燒魚的味道。

酒煮蜆$85

蜆是中型大小的蜆,份量唔少。蜆在清澈的湯中張開了口,可能酒已經蒸發了,沒有強烈的酒味,而蜆肉味道清甜,完全無沙,而湯汁中淡淡然的海帶味道,十分清雅。

蟹肉釜飯$128

打開蓋,蟹的香氣撲鼻而來。蟹膏同蟹肉都份量十足,材料蓋滿飯面!蟹膏十分鮮甜,配上紅籮白絲、本茹同冬茹絲等等,令釜飯的味道十分鮮甜,口感豐富,正呀!必點!

坐著吃著,一邊閒談,一邊共晉豐富的海鮮晚餐,就這樣過了個多小時。剛才工作的煩惱就淡淡然忘卻了,而口中的蟹膏甜味在口中猶久不散,回味著...

2017-12-13
$647.5 (晚餐)