2019-03-28 343 浏览
其實兩個人要食海鮮,就好難話去三聖,去街市買野又要煮又要洗,最方便就係食粥底鍋或者蒸氣鍋,市面上愈來愈多餐廳、酒樓有供應蒸鍋,我地都食過好多間,昨日收工就來到尖沙咀食呢間有蒸氣。有蒸氣位於天文臺圍,斜路一上就見到大招牌,幾有規模,唔係朋友講,真係唔知有間蒸鍋喺度。餐廳位置多,大部份係卡位,亦有梳化位同大圓枱,仲有獨立房間,私隱度較高,一班人食飯更加闊落。我地坐二人枱,都闊落都不得了,仲有電視睇套餐選擇多,按個人喜好啦,當然海鮮豐富D價錢咪高D,我地揀呢個係328蚊嘅海鮮餐,包左6款海鮮、兩款丸、瓜同自選粥底,其實都好豐富。海鮮包括:沙包蜆、海中蝦、大連鮑魚、元貝、美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷;而粥底可以揀南瓜/蕃薯/菜乾/黃豆鮮腐竹/粟米,搭排骨或雞。如果唔食粥底,可以揀湯底,最後飲個湯,個人認為粥底會飽肚D,揀左菜乾排骨。食粥底最大好處就係坐定定等食,基本上店員唔忙嘅話,都係佢地幫手蒸嘅,蒸鍋好快滾起,有timer好方便,夠鐘就食得。海鮮類唔洗蒸好耐,但係一路慢慢食,食到最後都好飽呢落鍋前會先加左粥底材料,等陣吸收海鮮嘅鹽份同鮮味。前菜嘅花生同青瓜,青瓜整得幾好食,辣辣地,好爽脆。首先上枱係

落鍋前會先加左粥底材料,等陣吸收海鮮嘅鹽份同鮮味。

前菜嘅花生同青瓜,青瓜整得幾好食,辣辣地,好爽脆。

首先上枱係黑松露同蛋漿,話係送嘅呢,幾得意,第一次食蒸鍋有蛋。蒸蛋結實有蛋香,加少少松露,帶D鹹香,更正。

然後店員幫我地落沙包蜆、海中蝦,兩者時間差唔多,一齊蒸更加方便。蜆肉大隻冇沙鹹鮮;海蝦一去殼就知道係好新鮮,食落爽嘅

大連鮑魚加左蟲草花蒸,上枱時已經起肉,所以好方便,鮑魚彈性甚高,口感爽,更加新鮮
日本元貝係全餐最正嘅,一來大隻,二來新鮮,用左粉絲、蒜、椒絲調味,貝身超爽,加埋啲椒絲、粉絲,沾少量豉油,大滿足

美國桶蠔夠大隻,所以每人一隻,蠔肉漲卜卜,蒸海鮮真係只要海鮮夠新鮮,就唔加調味都好食。

薑蔥蒸鮮魷伴有豆卜,鮮魷爽脆到不得了,呢餐又健康又好食。

手剁豬肉丸同墨魚丸共6粒,都幾大粒,而且係自家手打,豬肉丸加左梅菜,唔沾醬汁都已經好入味,肉味香;墨魚丸彈牙。
最後係蒜蓉蒸勝瓜,勝瓜好腍身,唔會太重口味。
食哂蒸嘅野,店員就幫我地攪拌粥底,然後就食得。粥嘅份量都唔少,每人兩碗多D,粥底幾綿,水份多,所以唔會好稠身,有少少菜乾香,排骨仲幾腍,作為總結,真係要食個粥底暖暖胃先得。