2023-05-09 18 浏览
聽朋友講喺中環蘭桂坊入邊有間食日本串燒好好味,今晚就嚟試吓啦😋 餐廳嘅名就咁叫「椈」,位置就喺中環迪卡儂一路上斜路,上到最頂右轉就到嫁喇🐟鰻魚 $48 燒汁鰻魚好香好好味,肉質非常之嫩滑,而且一條刺都冇,能夠成條安心咁樣放入口咀嚼,十分滿足🐮牛舌 $68 牛舌係厚切嘅,所以口感好好,一啲都唔覺得好韌,爽口美味,配埋枱面嘅Japanese pepper一齊食,會香好多,十分好味🐥雞翼 $38 雞翼新鮮燒起,香口多汁,雞肉亦都好嫩滑,一啲都唔鞋,雞翼由中間剪開咗咁燒,所以食落都好方便,沾上枱面嘅七味粉,令到味道昇華不少🦑汁煮魷魚 $108 將魷魚嘅腳,切開再放落魷魚筒入面煮,淨係個賣相都覺得好特別,每一啖都能夠食到魷魚筒同魷魚鬚嘅質感,口感有好多層次,亦都好豐富,味道比較清淡,好適合食咗唔少串燒之後,食返啲清淡啲嘅嘢,清一清口腔入面食物嘅味道🐂牛肋肉 $38 牛肋肉肉汁好豐富,一咬落去啲肉汁爆曬出嚟,超級好味,肉感比較實嘅牛肋肉,食落都唔會覺得好韌,而且牛肉味都好濃🦀甲羅燒配多士 $110 平時食甲羅燒會覺得有啲咸,但依家配埋多士,可以將蟹膏放上多士上邊一齊食,超級好食,一濃一淡,味道好夾

🦀甲羅燒配多士 $110 平時食甲羅燒會覺得有啲咸,但依家配埋多士,可以將蟹膏放上多士上邊一齊食,超級好食,一濃一淡,味道好夾,蟹膏上邊仲有少少蟹肉,令到口感更加豐富

🐠流心海膽魚餅(2PS) $40 新鮮炸起嘅流心海膽魚餅,食嘅時候真係要小心,唔好焫親個嘴,因為真係好熱,同埋係流心嘅,味道方面,十分出色,海膽嘅味道好濃郁之餘,唔會覺得好膩,恰到好處

🥒翠玉瓜 $22 食得肉多就想食返啲蔬菜,咁就揀咗翠玉瓜,翠玉瓜好新鮮,亦都燒到好多汁,好鮮甜

🍺三得利頂級生啤酒 $68 食串燒梗係要飲啤酒,呢度嘅啤酒係生啤嚟㗎,仲要日本Suntory生啤,味道一流,亦都好夠氣

🍦海鹽雪糕
呢個簡直系一流,食完有少少油膩嘅串燒,最後竟然可以食到一個咁高質嘅雪糕,海鹽味好濃,真係當晚完美嘅句號!

📍中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖