2022-05-03
自從第五波疫情之後都好少出道街食晚飯幾月心血來潮突然想食潮州嘢行完花墟之後就見到呢間陳宜興之前喺新蒲崗都食過同系列嘅餐廳記得質素都非常之好所以今晚就去到呢度買番啲潮州食物返屋企食食就食得潮州打冷就通常係叫返一碟滷水鵝鵝肉呢度更加有成一個拼盤就係有佢嘅鵝胸鵝肝同埋有腸返到屋企又一打開個盒非常之咁靚而且份量都仲係好足夠唔會因為外賣見少咗份量一夾一夾鵝肝識落後之後非常之軟綿完完全全成個鵝肝嘅奇怪味道都唔會有而且仲更加唔會有跟而且吸收晒滷水嘅味道非常之咁好食完全比法國鵝肝係另一個層次因為好多時法國鵝肝只係會食到佢嘅油脂感覺一件起兩件只就已經非常之撳掣但係滷水鵝肝就唔會有呢個感覺食完一件就會想追加第二件第三件而主角嘅鵝肉都非常之咁好食開嘅肉質非常資金或唔會起查而且鵝香嘅味道非常之咁充足鵝腸非常之咁爽脆唔會係錄到個熟變成了一束束另外就因為好想食到凍蟹呢度嘅凍蟹用上了生醃嘅方法配合埋勁重嘅蒜蓉醋汁同埋豉油更加有蠔油而且仲食得出走嘅味道蟹肉吸收咗之後就完全冇咗呢種腥味而且肉質非常之咁滑溜而且過高先至係重點非常之咁濃郁嘅蟹未完全口中爆發而且師傅嘅多工非常之-先將硬骨骨嘅排骨已經完全去除晒所以擺落口絕一絕
而主角嘅鵝肉都非常之咁好食開嘅肉質非常資金或唔會起查
而且鵝香嘅味道非常之咁充足
鵝腸非常之咁爽脆唔會係錄到個熟變成了一束束
另外就因為好想食到凍蟹
呢度嘅凍蟹用上了生醃嘅方法
之後就叫咗個豆漿蒸海宇今晚嘅可於就係黃花魚非常之非常之金或果然係用上了海宇新鮮嘅方法去精製而成而且個配菜都非常芹菜個加上個豆漿嘅味道真更加昇華層次
店入邊我哋再點咗呢個五花茶五花茶家上咗甜之後亦都可以作為呢個解你嘅感覺非常資金充足令人非常之滿足嘅一餐