2024-02-23 11 浏览
過年喺深圳,朋友請我食齋,味道唔錯。今次佢來香港,輪到我請番佢。喺openrice搵到呢間,地方當然冇深圳咁大,但係裝修好好,綠色為主調带出蔬,素為主題的慈素小聚之意。“椰汁雪耳無花果燉湯”和“香菇竹笙菜胆翅湯”,湯底鮮甜,足料好好飲;“香芒天婦羅炸豆腐”表皮鬆脆,豆腐嫩滑;“椒鹽白靈芝菇”看似普通,但食落都好好味,以為自己食緊魷魚絲咁。以上所有皆佳,但係呢個“素食三文魚拼盤”就更加令人驚嘆,外表接近100%的相似度,而食落的感覺亦係似足三文魚和鮑魚的口感,價錢又唔貴。唔使成日去大陸消費啦,香港都有唔貴又高質的好嘢食吖。“惹味冬陰公金邊粉”、“香芋鮮奶”、“椰汁芒果布甸”和“綠豆椰汁糕”係今日的主食,甜品,飲品,都一樣惹味精緻吸引。