2025-03-25 1007 浏览
今日約咗媽咪嚟到尖沙咀食素,揀咗一間都幾熱門嘅新派素食餐廳😍呢度有唔同種類嘅素食,我哋今日先嗌咗一個無花果椰汁雪耳湯,好清甜!非常之潤喉😍之後嗌咗一杯特別嘅鳥結糖latte,甜甜地,用咗燕麥奶沖,飲落去都幾Creamy !😋忌廉湯菠菜😀食落去菠菜好腍,同個湯好夾,而且個湯飲落去甜甜地都幾特別😉另外仲嗌咗好出名嘅片皮鴨,原來素食片皮鴨都幾好食!片皮鴨其實就好似素鴨咁,不過呢度嘅素食唔會好油🥰同出面有啲中式餐廳比佢會更加適合健康人士😝另外亦都嗌咗一份琵琶豆腐,連埋喼汁食口感都唔錯👍最後梗係要嗌芝士蛋糕🍰佢個紅莓醬入面仲有啲紅莓喺度,加埋一齊食味道就豐富啲啦😊#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#慈素小聚 #素食

忌廉湯菠菜😀
食落去菠菜好腍,同個湯好夾,而且個湯飲落去甜甜地都幾特別😉

另外仲嗌咗好出名嘅片皮鴨,原來素食片皮鴨都幾好食!
片皮鴨其實就好似素鴨咁,

另外亦都嗌咗一份琵琶豆腐,連埋喼汁食口感都唔錯👍

2025-07-01 0 浏览
慈素小聚是一家隱藏於尖沙嘴的新派素食餐廳,有許多各地的特色菜,味道也相當出色,而且價格合理,值得一試!台式滷肉飯HKD98極力推薦!賣相普通,但是味道超級好吃!!!裡頭有一個仿製三層肉,葷食朋友都以為是真的,而且還伴有香椿的味道,加上滷肉不會太甜,可以算得上是我吃過最好吃的滷肉飯沒有之一黑松露蘿蔔糕HKD48黑鬆露是分開放的,還配上辣椒醬和甜醬。蘿蔔糕外層脆口,吃下去滿口黑鬆露和白蘿蔔的味道簡直不要太愛秘製茄汁搭配三重奏芝士天使面HKD118最愛的拉絲芝士很多,特別的是蘑菇應該是有烤/烘過,讓整盤意麵的味道加分!京都片皮鴨HKD128個人認為他們用的豆製品比緻素坊的猴頭菇好很多(因為不喜歡猴頭菇),加上甜醬和脆脆的燈籠椒及黃瓜,推薦!四川擔擔麵HKD68意外地不辣,花生醬的分量也剛好,讓整個湯底的味道很順口好喝,美中不足是麵條有點太軟台式叉燒刈包HKD68微甜的割包裡夾的是叉燒以及Omni Fish植物魚,個人覺得有少許違和感日式半煎炸餃子HKD48比我想象的小顆,裡頭就是普通的,味道還不錯!

台式滷肉飯
HKD98
極力推薦!賣相普通,但是味道超級好吃!!!

黑松露蘿蔔糕

台式叉燒刈包
HKD68

日式半煎炸餃子
HKD48
比我想象的小顆,裡頭就是普通的,味道還不錯!
2025-06-29
  • 台式滷肉飯
  • 秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵
2025-06-30 0 浏览
🇭🇰慈素小聚·香菇竹笙菜胆翅湯$68 l 香煎腐皮卷$58 l 鮮竹蒸牛肉球$48佢個竹笙菜膽翅湯飲落好舒服 菇味好重🍄之後腐皮卷都好香口😌牛肉球味道同真既一樣 而且質感唔錯🐮·四川擔擔麵$68 l 京都片皮鴨$128 l忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗$98佢個擔擔麵調味都唔錯🍜片皮鴨佢就係用咗啲豆乾嚟整嘅 配埋青瓜紅椒黃椒感覺更加清爽🥒仲有個忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗🍄·#rbyeat#rby素食#rby尖沙咀·📍 香港尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
🇭🇰慈素小聚

📍 香港尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
香煎腐皮卷
鮮竹蒸牛肉球
2025-06-20 0 浏览
🍊 餐廳名稱:慈素小聚 (尖沙咀)🐝 味道:7.5/10環境:7.5/10整體分數:7.5/10💰人均:$200+———————————————————日式芥辣蝴蝶蝦 💰78外型都幾似蝦,食落去都有幾分相似,爽爽地嘅口感帶點彈牙。而且脆炸令到素食增添左唔少色彩,加埋蜂蜜芥末醬認真一流。椒鹽白靈芝菇 💰88香口野真係令人停唔到口,椒鹽味重之餘又不失白靈芝菇嘅香氣。 台式叉燒割包 💰68中間大大塊有啲似素魚柳,加埋素叉燒,口感豐富啲,甜甜地。日式半煎炸餃子 💰 48入面係包住左啲菇,粉絲,木耳之類。食落就算無肉但都食材都偏爽脆所以幾過癮。甜梅菜肉餅飯 💰98第一啖食落真係好似食緊肉咁,而且成個食還原度有98%,完全唔會知係食緊素食!甜梅菜亦都左做主角,撈埋飯食好正。胚芽奶茶(奶) 💰38🗺️ 尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓 🔍#FlavorforToday尖沙咀🚆 尖沙咀站N1出口,步行約3分鐘#尖沙咀#尖沙咀好西#香港美食#美食#週末#探店#foodie#hkfoodies#hkfoodie#foodieshk#foodiehk#hkfoodblog#hkigfood#hk#
🍊 餐廳名稱:慈素小聚 (尖沙咀)🐝

味道:7.5/10
環境:7.5/10
整體分數:7.5/10

💰人均:$200+
———————————————————
日式芥辣蝴蝶蝦 💰78

椒鹽白靈芝菇 💰88
香口野真係令人停唔到口,椒鹽味重之餘又不失白靈芝菇嘅香氣。

台式叉燒割包 💰68
中間大大塊有啲似素魚柳,加埋素叉燒,口感豐富啲,甜甜地。

日式半煎炸餃子 💰 48

甜梅菜肉餅飯 💰98

胚芽奶茶(奶) 💰38

🗺️ 尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
🔍#FlavorforToday尖沙咀
🚆 尖沙咀站N1出口,步行約3分鐘

#尖沙咀#尖沙咀好西#香港美食#美食#週末#探店#foodie#hkfoodies#hkfoodie#foodieshk#foodiehk#hkfoodblog#hkigfood#hk#hkfoodlover#hkfood#hkfoodblogger#hkfoodstagram
2025-06-20 283 浏览
呢間新派素食店我已經食過幾次,每次嚟食水準都保持到, 真係非常有心, 一定要推薦💪🏻必點:椒鹽白靈芝菇, 口感似金菇,炸得超香口, 外脆內彈牙, 係非常邪惡嘅小食。素食串燒拼盤配秘製沙嗲醬由幾粒唔同味道嘅素肉丸組成,食落同真串燒有幾分相似。粟米濃湯翡翠苗好有特色,翡翠苗柔嫩,同粟米濃湯意想不到地夾😍椰汁雪耳無花果燉湯所有精華都喺呢碗燉湯入面, 打開聞到超香濃椰汁味😋其他食物出品都唔Hea, 非常用心製作. 素食都可以好好味.

2025-06-20 286 浏览
好少接觸素食嘅我哋,冇諗到原來素食而家已經做到好逼真,前排同老公去咗慈素小聚,order咗幾款素食💕,真係健康又好味👍🏻🔸北京片皮鴨片皮鴨係用豆乾製作而成 口感真係好似食緊鴨咁再加埋紅椒🌶️黃椒、青瓜條🥒 同片皮鴨嘅醬汁簡直神還原呀👍🏻👍🏻👍🏻🔸牛油果三文魚手卷用蒟蒻嚟代替咗三文魚,口感極之相似再加上牛油果同苜蓿芽 感覺好清新🔸手抓餅配咖喱咖喱汁好香濃 用手抓餅點嚟食 勁好味👍🏻🔸 燒賣無論口感、味道、同外型 都好似食緊豬肉燒賣咁😍🔸四川擔擔麵擔擔麵湯底好濃郁 辣辣地都幾惹味👍🏻🔸炸蔬菜球蔬菜球結合咗唔同蔬菜然後炸得超級香脆😝 勁香口🔸芒果醬炸豆腐豆腐炸得外脆內嫩 再點埋芒果醬汁🥭 酸酸甜甜 好特別,感覺好似食緊甜品一樣🤩

🔸北京片皮鴨
片皮鴨係用豆乾製作而成 口感真係好似食緊鴨咁
再加埋紅椒🌶️黃椒、青瓜條🥒 同片皮鴨嘅醬汁
簡直神還原呀👍🏻👍🏻👍🏻

🔸牛油果三文魚手卷
用蒟蒻嚟代替咗三文魚,口感極之相似
再加上牛油果同苜蓿芽 感覺好清新

🔸手抓餅配咖喱
咖喱汁好香濃 用手抓餅點嚟食 勁好味👍🏻

🔸 燒賣
無論口感、味道、同外型 都好似食緊豬肉燒賣咁😍

🔸四川擔擔麵
擔擔麵湯底好濃郁 辣辣地都幾惹味👍🏻

🔸炸蔬菜球
蔬菜球結合咗唔同蔬菜
然後炸得超級香脆😝 勁香口

🔸芒果醬炸豆腐
豆腐炸得外脆內嫩 再點埋芒果醬汁🥭
酸酸甜甜 好特別,感覺好似食緊甜品一樣🤩

2025-05-26
2025-06-19 262 浏览
差唔多一個禮拜就要嚟食一次喺尖沙咀我最鍾意嘅素食餐廳最推介佢哋嘅素片皮鴨好特別都好有口感另外佢哋嘅冬陰功金邊粉都好好味價錢又唔貴份量多平時出邊係好難見到素冬陰功所以e到食到好驚喜人均100出頭已經食得好飽午餐唔知食咩嘅朋友可以去試吓
2025-06-16 322 浏览
慈素小聚位於尖沙咀K11對面,地點極之方便餐廳裝潢走現代簡約風,無論係兩三知己小聚,定一大班朋友聚餐都啱晒💃🕺·餐廳主打多國素食,菜式涵蓋中、日、印等不同風味,選擇多元化,無論你鍾意邊種口味都一定搵到心水之選💖🖤京都片皮鴨外皮煙韌,配料豐富,夾埋青瓜🥒京蔥同甜麵醬一齊食,層次感十足,味道更有驚喜,完全唔覺得係素食版本👍🏻🖤印度咖哩配手抓餅🥘咖哩香料味突出,濃郁惹味,手抓餅煙韌有咬口,沾上咖哩一齊食🫓帶點異國風情。🖤燒賣、香煎腐皮卷燒賣餡料豐富,咬落去有層次感;腐皮卷外皮香脆,內餡滑嫩,配搭一流🫶🏻🖤四川擔擔麵🍜花生香味濃郁,湯底順滑,辣度適中,唔太食辣嘅朋友都可以放心試,食落好開胃🥰🖤琵琶豆腐外層煎到金黃香脆,內裡豆腐滑嫩細膩,豆味突出,口感豐富,令人一試愛上💫🖤山楂Cocktail入口有微微氣泡感,酸酸甜甜,清新解膩,飲完心情都靚啲,打卡一流🥂
慈素小聚位於尖沙咀K11對面,地點極之方便

🖤京都片皮鴨

🖤印度咖哩配手抓餅🥘

🖤燒賣、香煎腐皮卷

🖤四川擔擔麵🍜

🖤琵琶豆腐

🖤山楂Cocktail

2025-06-11 298 浏览
朋友想試素食,咁就試吓呢間喺尖沙咀樓上鋪🤩下晝個set都幾抵食,$88有燉湯、點心、麵飯同埋可以加$10配飲品。我哋就揀咗蕃茄竹笙翅湯、日式長春卷、四川擔擔麵。另外我哋又叫咗少少特色食物:北京片皮鴨、香芒天婦羅炸豆腐、素食串燒、燒賣、椰汁雪耳無花果燉湯呢度嘅炸物真係好香口,所有食物都係熱騰騰上枱,而且幾大份。特別一讚係燒賣,冬菇蓉真係仿真度高,口感同味道都出色。😊最難得喺尖沙咀鬧市,下午都任坐,環境舒適,完全係傾偈休息好地方😌。

朋友想試素食,咁就試吓呢間喺尖沙咀樓上鋪🤩

另外我哋又叫咗少少特色食物:

2025-06-11 266 浏览
素食三文魚拼盤素食三文魚拼盤以植物性食材來模仿三文魚的口感和外觀。拼盤超靚,營養價值高,非常新鮮嘅體驗黑松露蘿蔔糕味道非常獨特,黑松露香氣濃郁,增添了層次感。配上清甜蘿蔔,香氣相互輝映。酥脆外皮,煎製後的外皮金黃酥脆,與內部柔軟的口感形成對比。 香菇竹笙菜胆翅湯一道清淡而鮮美的湯品,香菇鮮香濃郁,竹笙則增添了獨特的口感。菜膽的清甜味道與湯底融合,增加了層次感。整體味道清新,適合用來滋補身體,尤其適合夏季食用。慈素小聚📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
素食三文魚拼盤

黑松露蘿蔔糕

慈素小聚
📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2025-06-02 552 浏览
平時大魚大肉,間中都想食得清淡啲,呢間新式素食絕對滿足到我!餐牌上展示出多國嘅菜式!果然創意非凡!京都片皮鴨~無論片皮鴨或配菜都切到整整齊齊,顏色非常豐富,令人食指大動!被麵皮包裹著,每一啖都係非常飽滿,擺盤感覺非常精美!台灣叉燒割包~割包非常柔軟,包裹著炸物及齋叉燒,味道非常濃厚!韓式炸醬麵~麵條同醬汁拌勻,麵條均沾上醬汁,麵條非常彈牙同時亦很夠味!四川擔擔麵~湯底非常濃郁惹味,灑上白芝麻,更有畫龍點睛之感。椰汁雪耳無花果燉湯~燉湯非常潤喉,喉嚨極度滋潤,飲完整個人都暖笠笠蜂蜜薑茶~薑茶辣度非常高,冬天驅寒一絕!

蜂蜜薑茶~薑茶辣度非常高,冬天驅寒一絕!

試食活動
原本打算一家人開開心心食飯,點知食到一肚氣。3宗罪:第一宗罪-地方細小:5個人迫落一張4人枱,感覺極差。第二宗罪-侍應人手不足:只得一個侍應招呼成間店,咩都要“等”。第三宗罪-食物份量少、味道一般但價錢平均$100一份。性價比超低。一間可一不可再的素食餐廳。
原本打算一家人開開心心食飯,點知食到一肚氣。
3宗罪:
第一宗罪-地方細小:5個人迫落一張4人枱,感覺極差。

一間可一不可再的素食餐廳。
2025-05-05
午餐
新派 素食小館~有點心、各地菜式連 四川🇨🇳擔擔麵、越南🇻🇳河粉、泰式🇹🇭冬陰功金邊粉、日式🇯🇵三文魚拼盤、台式叉燒刈包都有黎到 見到高朋滿座、20-50歲客人 都有!吸引到 不同年齡層人士!👧🏻👩🏻👴🏼環境像溫馨小屋一樣~💞再加上素食食品款式多籮籮🤩真係明😌點解八點入座、樓上舖 都滿哂座!1. 素食三文魚拼盤 ($68) - 這道拼盤的呈現非常精美一上菜就有冒煙的二氧化碳,帶來視覺冰凍感素食三文魚 🍣係蒟蒻口感彷彿能與真魚媲美味道清新,搭配豉油 點完就真係好似2. 香菇竹笙菜胆翅湯 ($68) - 湯品濃郁,有粉絲配搭仲有兩大粒香菇和竹笙菜胆也脆嫩的3. 鮮竹蒸牛肉球 ($48) - 這道菜的素牛肉球裏面應該係用菇、蘿蔔切絲 做成口感豐富,搭配的喼汁相當提味4. 燒賣 ($42) - 燒賣的外皮薄透,內餡雖然係蘿蔔菇切絲但係好好味,新鮮,不失燒賣的風味5. 忌廉蘑菇🍄‍🟫濃湯佐菠菜苗 ($98) - 蘑菇濃湯非常滑順純蘑菇的湯沒有平時罐頭那種雞湯調配有 濃郁蘑菇香~搭配菠菜的清新~ 好健康6. 惹味冬陰公金邊粉 ($58) - 這道金邊粉的湯底 少酸辣同本來嘅泰式味道不同7. 沙爹
新派 素食小館~有點心、各地菜式
黎到 見到高朋滿座、20-50歲客人 都有!
吸引到 不同年齡層人士!👧🏻👩🏻👴🏼
環境像溫馨小屋一樣~💞
再加上素食食品款式多籮籮🤩
真係明😌點解八點入座、樓上舖 都滿哂座!

1. 素食三文魚拼盤 ($68)
- 這道拼盤的呈現非常精美
一上菜就有冒煙的二氧化碳,帶來視覺冰凍感
素食三文魚 🍣係蒟蒻
口感彷彿能與真魚媲美
味道清新,搭配豉油 點完就真係好似

2. 香菇竹笙菜胆翅湯 ($68)
- 湯品濃郁,有粉絲配搭
仲有兩大粒香菇和竹笙
菜胆也脆嫩的

3. 鮮竹蒸牛肉球 ($48)
- 這道菜的素牛肉球
裏面應該係用菇、蘿蔔切絲 做成
口感豐富,搭配的喼汁相當提味

4. 燒賣 ($42)
- 燒賣的外皮薄透,
內餡雖然係蘿蔔菇切絲
但係好好味,新鮮,不失燒賣的風味

5. 忌廉蘑菇🍄‍🟫濃湯佐菠菜苗 ($98)
- 蘑菇濃湯非常滑順
純蘑菇的湯沒有平時罐頭那種雞湯調配
有 濃郁蘑菇香~
搭配菠菜的清新~ 好健康

6. 惹味冬陰公金邊粉 ($58)
- 這道金邊粉的湯底 少酸辣
同本來嘅泰式味道不同

7. 沙爹牛肉飯 ($98)🐂
- 沙爹醬的香氣四溢,
素牛肉的口感像牛肉乾
但加上沙嗲醬十分和諧
飯的份量也足夠,適合大胃王~

8. 花生🥜鹹蛋糖丸(蛋) ($28)
- 甜品的口感相當特別,
有 鹹蛋的風味和 多粒花生的香脆 !
2025-05-20 276 浏览
今晚同食素嘅朋友約食飯,佢帶我去咗尖沙咀呢間人氣素菜小店。鋪面唔大但平日都爆滿,果然有料到! 🦆 京都片皮鴨(素)一上枱震驚全場!無論賣相定擺盤都同真片皮鴨九成似,仲跟埋薄餅同青瓜絲。其實係用豆乾做成,口感煙韌有層次,連食素多年嘅朋友都話以假亂真! 🍄 椒鹽白靈芝菇炸到金黃酥脆,咬落去菇肉依然juicy爆汁!椒鹽調味香口惹味,送啤酒一流,份量多到兩個人食極都仲有~ 🍜 冬陰功金邊粉(素)朋友話出面好少見素版冬陰功,湯底酸辣平衡,香茅味好出,仲有超彈牙素肉丸同爽滑金邊粉,泰國風味十足! 呢間素菜館創意滿分,將素食做到色香味俱全,連非素食者都會愛上!絕對係尖沙咀素食寶藏店~

🦆 京都片皮鴨(素)

🍄 椒鹽白靈芝菇

🍜 冬陰功金邊粉(素)

2025-04-24
  • 台式叉燒刈包
  • 北京片皮鴨
  • 四川擔擔麵
  • 椒鹽白靈芝菇
今天要介紹的餐廳位於尖沙咀Mody House,是一家家庭式經營的素食餐廳。這裡大部分座位都是卡位,空間寬敞,非常舒適。餐廳主打多國素食,並貼心地在菜單上列出每道菜的來源地和需注意的成分,讓人感到十分周到。燒賣($42)燒賣皮超薄,內餡有素菜絲和冬菇,口感上幾乎像是在吃肉燒賣,大小剛好,一口就能吃完鮮竹蒸牛肉球($48) 這道素牛肉球的內餡是用菇和蘿蔔絲製成,口感豐富,搭配的喼汁相當提味。每份有三件,外觀和口感都極其相似於真牛肉球,內裡還加入了馬蹄,口感爽口,底部墊有一片枝竹,搭配喼汁更是美味。翡翠生菜包($128) 生菜新鮮,包裡的肉碎應該是用麵根製作的,做得非常像豬肉,還有白蘿蔔,三色椒粒同蘋果,搭配生菜包著吃,既多汁又清新,口感極佳。黑松露蘿蔔糕($48) 這款蘿蔔糕外鬆脆內軟,仲有機會食到蘿蔔絲,搭配黑松露醬、甜醬或辣醬享用,減少了油膩感。台式叉燒刈包($68) 刈包有兩件,包子軟熟,內餡是素叉燒和素炸魚柳,再加上甜醬汁,吃起來甜甜的,非常美味。慈素小聚 尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓 交通:港鐵尖沙咀/尖東站N1出口,步行約1分鐘

燒賣($42)

鮮竹蒸牛肉球($48)

翡翠生菜包($128)

黑松露蘿蔔糕($48)

台式叉燒刈包($68)

慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓